Shay: 'Ik vervul mijn droom'

Shay Kreuger is up and coming: dagelijks op FunX, wekelijks op NPO Radio 2 en nu ook haar eerste documentaire!

Shays documentairedebuut is Brieven van Pancho, waarin ze aan de hand van haar briefwisseling met Pancho in het leven van de gevangenen duikt. NPO 3 blikt met een superenthousiaste Shay terug op dit project en op het bizarre jaar dat zij achter de rug heeft.

Hoe druk was vorig jaar voor jou?
Druk, druk en nog eens druk. Eigenlijk was iedere seconde van Shay's dag ingepland. "Ik weet eigenlijk ook niet zo goed hoe ik dat allemaal heb weten te combineren: radio, research voor de docu en opnames van de docu." Op een gegeven moment werd Shay zo gek van de drukte dat ze WhatsApp van haar telefoon haalde. Een constant zoemende telefoon leidde haar af van haar werk. Daar benadrukt ze wel direct bij dat dit absoluut geen geklaag is. "Dit is mijn droom: om mooie mensen op te sporen en mooie verhalen te delen."

Even terug naar het begin, hoe zat het ook alweer met Pancho?
Pancho is een jongen die in de gevangenis zit, waar hij iedere dag naar Shay op FunX luistert. Hij stuurt haar een brief waarmee hij Shay zo mee weet te raken dat ze hem besluit terug te schrijven. Ze schrijven elkaar iedere week: de ene week schrijft Pancho, de week erop antwoordt Shay. "Het is gewoon een jongen. Een jongen die in de gevangenis zit. Maar hij heeft net als ik ook interesses."

Ze raakt met de VPRO in gesprek over het maken van een docu, als ze haar vragen wat ze interessant vindt zegt ze 'nou kijk wat ik in mijn tas heb'. "Ik heb die brief heel lang bij me gedragen, het was een van de eerste dingen waar ik het over had toen ik bij de VPRO zat, Dat betekent wel iets." In het begin is ze bang Pancho het gevoel te geven dat ze misbruik van hem wil maken. Pancho's antwoord spreekt echter boekdelen: "natuurlijk man Shay, ik weet wie je bent, dat had ik nooit niet verwacht dat je misbruik zou maken. Je bent een moraalridder.”

Shay V

Wat vond Pancho van de docu?
Dat weten we niet. Want hoe lullig het ook klinkt, Pancho mag in de gevangenis niet internetten, dus hij heeft nog niets gezien. Hij weet natuurlijk wel waar het verhaal over gaat, want hij is met zijn brieven commentator als ervaringsdeskundige. Naast Pancho volgt Shay namelijk de Nederlandse Kim, die met de tot doodstraf veroordeelde Tony in Amerika brieven schrijft, Jeffrey die zijn gevangenisstraf uitzit terwijl hij op zijn vriendin wacht en Rodney, die inmiddels weer buiten is.

Shay heeft nog steeds veel contact met Pancho. "Hij waardeert het feit dat we nog steeds schrijven, ik denk dat hij ergens misschien wel dacht 'oh ja, als ze klaar is met deze serie laat ze misschien niet meer van zich horen'." Hun contact is ook intenser en persoonlijker geworden. "Dat is gewoon heel erg tof, hij heeft mij zelf verteld waar hij voor vastzit."

Shay II

Als Pancho vrij is, zou je hem dan willen ontmoeten?
Ja. Hoewel dat niet direct zo was. Daarvoor heeft ze hem wel eerst moeten leren kennen. Ze gaat ook niet met iedereen die haar voor werk belt daarna gelijk een kop koffie drinken. Maar Shay is Pancho ook ontzettend dankbaar. Het is absoluut niet zo dat hun contact alleen maar leuk is voor hem omdat hij iemand heeft om mee te schrijven. "Heeft hij mij geholpen een droom te verwezenlijken: het maken van mijn eerste documentaire. Dat zie ik absoluut niet als niets. Dat heb ik hem ook geschreven."

Dat Pancho haar zo goed kan doorgronden verbaast Shay, maar ergens ook weer niet. In haar dagelijkse show op FunX met haar goede vriend Morad is ze namelijk altijd open eerlijk. Als ze chagrijnig is windt ze daar geen doekjes om. "Dan komt er een berichtje binnen van een luisteraar met ‘Shay you've got this, ik ben superblij dat je nog steeds aan het werk bent, terwijl je ziek bent'. Daar krijg ik dan een glimlach van."

Wat gaat de toekomst nog brengen?
In ieder geval contact houden met Pancho. Shay is inmiddels alweer met honderd en een andere dingen bezig. Laten we hopen dat ze voorlopig nog te gekke radio blijft maken en mooie verhalen blijft vertellen. Want een ding is zeker: dit smaakt naar meer.


Klik HIERRR voor meer Brieven van Pancho of de documentaire Deal met de Dood