SFB spreekt: 77 dagen in een Surinaamse cel

SFB praat met Fernando voor het eerst over de tijd dat ze vastzaten in Suriname.

Er is de laatste tijd veel óver ze geschreven, maar nu praten de rappers van Strictly Family Business voor het eerst zelf over de tijd dat ze vastzaten in Suriname. In een interview bij Fernando van FunX vertellen ze openlijk over hun ervaringen van de 77 dagen in de gevangenis.

Ik ging liggen en op een gegeven moment liepen er ratten over mij heen. - Priceless

In 2015 ging er een filmpje op social media rond waarin verschillende leden van SFB seks zouden hebben met een meisje. Eind 2016 werden Frenna, KM en Priceless na optreden bij het Torarica Urban Festival in Suriname gearresteerd. Ze werden verdacht van seks met een minderjarige én het vervaardigen en verspreiden van kinderporno.

ANP-50253354

Na 77 dagen kwamen ze in maart weer op vrije voeten. Wel met een veroordeling op hun naam, de rechter vond ze schuldig aan seks met een minderjarige en het verspreiden van een seksfilmpje.

Ze kozen ervoor om bij Fernando hun verhaal te doen omdat 'het bij jou vertrouwd voelt en we niet met mensen praten die pas met ons praten als we in een negatief daglicht staan. We wilden de tijd nemen om ons verhaal in een keer goed te doen.'


Opgepakt
Na een show 'gekilled' te hebben op het festival waren ze de volgende ochtend alweer plannen aan het maken voor die avond. Totdat er een telefoontje kwam van hun bookingsagent, of ze snel naar hun kamer wilde gaan want er waren rechercheurs die hun wilde spreken.

Eerst dachten ze nog aan een grap. "Maar nadat we onze spullen naar een andere kamer moesten verplaatsen had ik wel door dat 't echt was", vertelt Jandro. Hij en KM werden door de rechercheurs vanuit het hotel meegenomen naar het bureau.

Frenna en Priceless waren die ochtend al in de stad aan het ontbijten toen ze werden opgehaald door hun manager. Die vertelde het duo dat ze naar het bureau moest en ze hun sieraden af moesten doen. Aangekomen op het bureau werden ze gelijk opgepakt.

Pas toen ze in de cel zaten realiseerden ze zich hoe serieus het eigenlijk was. "Je weet dat ze niet binnen een avond klaar zijn", vertelt KM. "Binnen een half uur moest ik van een jongen naar een man gaan, want het is daarbinnen geen grap."

Al snel hoorden ze dat ze langer bleven zitten. "Die avond moesten we bij de hoofdcommandant verschijnen", zegt Priceless. "Ze controleerden eerst m'n gegevens en daarna was het gelijk: 'Waarom heb je seks met dat meisje gehad? Ik zei: 'Ik heb geen seks met dat meisje gehad.'" De politie gelooft ze niet en zet ze daarop gelijk 7 dagen vast. "Ik heb nog geen tien seconden met ze gepraat."

Eerste nacht
De eerste nacht is er maar weinig geslapen. "Er was geen stroom en dus ook geen licht. In de avond dat we aankwamen was het al donker", vertelt Priceless. "Ik liep met de commandant mee naar een cel en die schreeuwde in het Surinaams: 'Ey, ik heb een verkrachter hier. Wie wil 'm hebben?' Gelijk zag je alle ogen kijken. En je weet, verkrachters hebben in Suriname geen makkelijke tijd in de gevangenis."

Ik was bang, ik zat in een vreemd land en kan niet goed Surinaams. - Priceless

"Ik werd naar een cel gebracht waar een brede man mij vertelde naar binnen te komen. Ik had mezelf al voorbereid: 'Ik moet er wel in, maar ga mijzelf niet zomaar overgeven'. Uiteindelijk viel het gelukkig wel mee, hij sliep in een hangmat en ik op de grond. Ik ging liggen en op een gegeven moment liepen er gewoon ratten over mij heen. Ik heb geen oog dichtgedaan."


Na 77 dagen kwamen de drie vrij en dat voelde heel raar, vertelt Priceless. "Je bent ineens vrij, alsof er niks van wat je daar hebt meegemaakt gebeurd is."

Op dat moment had ik het gevoel dat God alles van ons had weggenomen - Priceless

Toen Frenna vrijkwam was hij boos, maar het gaf hem ook meer motivatie. "Ik ga ervoor zorgen dat niemand meer om ons heen kan. De media was een soort circus geworden. Maar als je gewoon naar de feiten kijkt weet je dat het allemaal complete onzin is, mensen zaten gewoon een beetje te hypen."

Seksfilmpje
Het gewraakte seksfilmpje komt ook nog ter sprake. "Ik was in een 18+bar en het meisje kwam uit zichzelf naar ons toe om een praatje te maken", vertelt KM. "Ze vroeg hoe oud ik was en ik zei 17 en schaamde mij daar een beetje voor."

"Voor de rest heb ik me laten overrompelen door de vibes en gezelligheid en van het een kwam 't ander.Je denk er niet bij na dat zij misschien ook minderjarig is. Maar dat was ik ook, wat voor strafbaars kan je dan doen als tiener?"

Geleerd
De vier zeggen geleerd te hebben van hun ervaringen. Ze zijn de normale dingen meer gaan waarderen zoals de studio, hun werk maar ook de kleine dingen 'zoals je nichtje ophalen', vertelt Frenna.

Nu ze met dit interview alles goed besproken hebben is voor SFB de zaak afgedaan. "We geven dit interview voor de fans die willen weten hoe het precies gelopen is", zegt Priceless. "Ik wens het meisje gewoon succes en hoop dat ze hier geen last meer van heeft. Wij zijn er klaar mee. De focus gaat nu op nieuwe muziek: 77 nachten.