19-06

Sextortion

Zonder dat je het weet kunnen jouw naam en foto gebruikt worden voor bijvoorbeeld cyberseks.

Van een openbaar Facebook of Instagram account kan je alle foto’s halen die iemand post. Dat zou iemand natuurlijk niet zo snel doen, maar criminelen maken maar al te gretig gebruik van deze internettrend. Zij gebruiken deze foto’s bijvoorbeeld om nep-profielen aan te maken van meisjes die ze vervolgens gebruiken voor een sekssite. Zonder dat je het weet worden jouw naam en foto gebruikt om bijvoorbeeld mannen te verleiden tot cyberseks en zo af te persen voor duizenden euro’s.

Deze vreselijke manier van internetfraude wordt Sextortion genoemd, vorig jaar hebben zich 748 slachtoffers gemeld die in deze situatie terecht zijn gekomen. Joanie is ook slachtoffer van Sextortion en heeft al acht jaar geen leven meer. Haar hele identiteit is online gestolen en wordt gebruikt voor allerlei online profielen. Deze profielen worden gebruikt om mannen af te persen als ze ingaan op een seksdate. Het geld wordt geïncasseerd, maar niemand komt opdagen op de date. Het is Joanie zelfs overkomen dat deze mannen vervolgens bij haar verhaal komen halen, terwijl zij van niets weet.

Niet alleen voor vrouwen, ook op mannen heeft Sextortion een grote en schadelijke impact. Er is zelfs een zaak bekend in Schotland waar de 17-jarige Daniel zelfmoord heeft gepleegd nadat hij gechanteerd werd met naaktfoto’s die hij naar een Amerikaans meisje dacht te hebben gestuurd. Na een onderzoek leidde dit naar de Filipijnen, waar 58 mensen gearresteerd werden die zich in chatrooms voordeden als vrouwen.

Zelf slachtoffer van sextortion?

Ga deze stappen na:

  • Doe aangifte bij de politie en zorg daarbij dat je alle informatie en alle gesprekken en screenshots bij je hebt.
  • Maak nooit geld over! Het lost niets op, je krijgt geen enkele garantie dat de beelden niet online worden gezet en de kans is groot dat ze nog meer geld willen.
  • Zorg er voor dat onbekenden jouw profiel op social media niet kunnen bekijken. Maak ook je vriendenlijst onzichtbaar voor anderen.
  • Controleer welke gegevens de dader van jou heeft en verander die. Mocht diegene bijvoorbeeld jouw Skype gegevens hebben, verwijder jouw account. Datzelfde geldt voor jouw e-mailadres, Facebook account en bijvoorbeeld je telefoonnummer. Mocht je jouw social media account echt niet willen verwijderen, deactiveer deze dan voor in elk geval 2 weken.
  • Rapporteer het profiel van degene die jou afperst via social media.
  • Facebook heeft een apart meldformulier voor sextortion waar je het profiel van de afperser kunt rapporteren. https://www.facebook.com/help/contact/567360146613371
  • Stel een Google Alert in op je naam of andere informatie die de oplichter van jou zou kunnen hebben: jouw Facebook account, jouw e-mailadres, jouw Skype username. Je krijgt dan bericht van Google wanneer er ergens op internet iets over jou wordt geplaatst met één van die gegevens erbij.