29-05

Seriefacts: Project Orpheus

Alles wat je wilde weten over de spannende dramaserie Project Orpheus, in één handig overzicht.

PLOT

Project Orpheus vertelt het verhaal van vijf briljante medische studenten. Zij krijgen de kans om een opleidingsprogramma te volgen bij een gerenommeerd arts. In zijn kliniek ontdekken de studenten dat er levensgevaarlijke experimenten worden gedaan onder de naam Project Orpheus. Proefpersonen worden hierbij klinisch dood gemaakt en in het hiernamaals gebracht. Eenmaal terug in het land der levenden blijken de proefpersonen een speciale gave te hebben ontwikkeld. Het leven van de studenten komt niet alleen in gevaar als zij meer en meer te weten komen over Project Orpheus maar ook als zij besluiten het experiment zelf te ondergaan.

HARDE FEITEN

Seizoen: 1
Afleveringen: 12
Eerste aflevering: 13 maart 2016
Wanneer: Zondagavond, 20.20 uur, NPO 3
Taal: Nederlands
Omroep (opdrachtgever): AVROTROS
Regie: Dennis Bots, Allard Westenbrink, Anielle Webster en Ivan Lopez Nunez
Scenario: Marion Pauw, Anna Pauwels, Anna Drijver, Willem Bosch en Brian de Vore
Muziek (componist/uitvoerenden):  Bart Westerlaken

CAST

orpheus studenten naam

Ivan: Willem Voogd
Nienke: Stefanie van Leersum
Amira: Jouman Fattal
IJsbrand: Tobias Nierop
Daan
: Lisa Smit
Dr. Lunshof
: Guy van Sande
Zeger
: Tarikh Janssen
Overbeeke
: Mike Weerts
Mieke
: Loes Schnepper

PERSONAGES

Ivan
Ivan Zabolotski heeft vroeger moeten aanzien hoe zijn vader zijn moeder mishandelde. Daarna vertrok zijn vader met de noorderzon en heeft hij hem nooit meer gezien. Hij is een integere jongen, maar soms wat angstig en onzeker. Dit zit hem ook in de weg in zijn contacten met vrouwen. Zij zien hem meer als een lieve broer dan als een sexy alfaman.

Nienke
Nienke de Wit is een briljante arts en zeer sociaal. Als arts is ze zelfverzekerd en doortastend, in haar privé leven is ze onzeker over haar uiterlijk en het feit dat ze nog maagd is. Ze is zich ervan bewust dat Daan haar soms gebruikt als haar sidekick en baalt daarvan. Ze is een onverbeterlijke romantica en valt altijd op oudere knappe mannen die emotioneel niet beschikbaar zijn. Ze is dol op Ivan die wél voor haar gaat, maar hem ziet ze meer als goede vriend.

Amira
Amira komt uit een streng Marokkaans gezin. Zij is zeer ambitieus en heeft soms als arts te weinig oog voor de menselijke kant van haar patiënten. Haar ouders willen dat zij trouwt met een traditionele Marokkaanse man. Zij wil heel graag haar ouders gehoorzamen, maar tegelijkertijd voelt ze zich aangetrokken tot IJsbrand die ze in eerste instantie verafschuwt. Zij voelt zich soms een beetje buiten de rest van de groep staan, omdat ze een wezenlijk andere achtergrond heeft.

IJsbrand
IJsbrand van Dedem is een echte golden boy: charmant, grappig, zelfverzekerd en slim. Deze eigenschappen zet hij veelvuldig in bij het versieren van vrouwen. Hij is opgevoed door een rijke moeder die ook arts is. Als hij erachter komt dat in zijn verleden een heftig geheim schuilt, heeft dit een diepe impact op hem. Hij wordt kwetsbaarder en kan daardoor ook contact maken met Amira. Toch trapt hij regelmatig in zijn eigen valkuil en verliest hij zichzelf in kortstondige romances.

Daan
Voluit heet ze Daniëlle Veldhoven, maar iedereen noemt haar Daan. Ze heeft alles mee: ze is slim, grappig, beeldschoon en komt uit een welgestelde, invloedrijke familie. In het verleden is ze in de problemen gekomen omdat ze een fout vriendje had. Door hem is ze drugs gaan gebruiken en in een afkickkliniek beland. Daan maakt een nieuwe start in het meest prestigieuze opleidingsprogramma voor jonge artsen. Dat haar moeder daar directeur is maakt het voor haar niet makkelijk. Ze trekt zich het lot van minder gestelde mensen erg aan. Als iets niet klopt, zoekt ze tot de bodem uit wat er aan de hand is, al komt ze daardoor zelf in gevaar. Ze is zich bewust van haar eigen aantrekkingskracht en maakt daar soms handig gebruik van, ook al gaat dat ten koste van haar beste vriendin Nienke.

Dr. Lunshof
Karl Lunshof is een vooraanstaand arts met een zeer goede reputatie. Hij is integer en intelligent, maar verbergt een groot geheim: dat Jasmijn klinisch dood in zijn kelder ligt. Hij laat niet gauw zijn zachte kant zien, maar houdt meestal zijn strakke professionele masker op. Hij is in staat om diepe liefde te voelen, waarbij hij oprecht het beste wil voor de vrouw van wie hij houdt. Verder een beschaafd type: rode wijn, klassieke muziek, cultuurliefhebber.

TRIVIA

De serie is opgenomen in een oud klooster in 't Gooi, dat speciaal voor de serie werd omgebouwd tot een ziekenhuis.

Ook voor de campus werd een oud gebouw omgebouwd; dit pand, dat zich bevindt in de omgeving van Utrecht, werd ooit gebruikt als revalidatiecentrum.

Paarse doktersjassen? Die zul je in een echt ziekenhuis niet tegenkomen. Voor Project Orpheus werden witte doktersjassen in een verfbadje gegooid.