Screenshot dit artikel en stuur het naar je rokende ouders

Roken is slecht, dat weet je. Maar als je dit artikel hebt uitgelezen, gooi dan een emmer water over je rokende pa of ma.

Dat het beter voor je is om niet te roken, hoeven we je niet te vertellen. Maar als je dit artikel hebt uitgelezen, gooi dan een emmer water over je rokende pa of ma. Of iets minder extreem: maak een screenshot van onze pagina en stuur die naar ze door.

Waarom? We gaan je hieronder argumenten geven om je ouders ervan te overtuigen te stoppen met roken. Omdat jíj daar last van kunt krijgen.


Het gaat de goede kant op hoor. Van de ouders die in 2016 gestopt zijn met roken, deden de meesten dat omdat ze zich schuldig voelden over de gezondheid van hun kinderen.

En terecht. Want meeroken is superslecht voor je, staat in heel veel onderzoeken. In Nederland is het Trimbos Instituut een expert op het gebied van gezondheid. In een van hun onderzoeken staat dat je honderden slechte stofjes binnenkrijgt, als je in de buurt staat van iemand die rookt. Vooral als kind kun je daardoor last krijgen met ademhalen. Luchtwegklachten, astma, de hele rambam.

Maar nu even wat goed nieuws. Stel dat je tegen je ouders zegt: ‘stop met roken’ en het antwoord is ‘ik rook al zo lang, stoppen heeft nu echt geen zin meer’. Dit is voortaan jouw antwoord: ‘stoppen is áltijd gezond’. Voor je longen is het namelijk letterlijk een opluchting. Zonder die peuk van je moeder herstelt haar lichaam best snel. Hoe eerder ze stopt, hoe langer ze leeft in een goede gezondheid.

Terug naar jou. Want zoals gezegd kun jij ook ziek worden van rook, terwijl je zelf niet eens rookt. Oneerlijk hè? Precies. De schatting van een paar jaar terug is dat over de hele wereld ieder jaar 6 miljoen mensen doodgaan door roken. En 600.000 door meeroken, dat zijn dus die mensen die de uitgeblazen rook weer inademen.


Omgerekend naar Nederland zijn dat ongeveer 19.000 doden onder de échte rokers. Er is geen precies cijfer te geven over hoeveel meerokers er doodgaan, maar ga maar uit van bijna 2000. Misschien is het moeilijk voor te stellen om hoeveel mensen het gaat: ongeveer zo veel.

Misschien werkt dit nog wel beter: er is uitgerekend dat in Nederland ieder half uur iemand overlijdt, omdat diegene te veel heeft gerookt in zijn of haar leven. Ieder half uur.

Dus als een van je ouders nou moeilijk van die sigaret af kan blijven, herinner ze er dan even aan hoe slecht het eigenlijk is. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor jou.