Scrambled (no) eggs | Boter, kaas noch eieren

Bij aflevering Scrambled (no) eggs

Op zondagmorgen (of middag…) uitbrakken boven een bordje scrambled eggs.

Soms nog afgetopt met een krakende stukjes eierschaal. We all know the feeling, en je hebt natuurlijk geen kater nodig om die opgeflufte eitjes lekker te vinden. Want een roereitje is supermakkelijk te maken en zorgt ervoor dat je er daarna weer uren tegenaan kunt. 

Maar wat als je vegan bent? Dan is dat eitje met die room natuurlijk een no go. Maar niet getreurd! Speciaal voor alle vegans die ook weleens brak zijn hebben we dé oplossing! 

Aantal: 2 personen
Bereiding: 20 minuten 

Ingrediënten:
- 375 gram tofu 
- 1 grote ui of 3 kleintjes
- 1 rode peper (optioneel)
- 1 teentjesknoflook (2 voor de diehards)
- 1 bosuitje
- 100 ml sojaroom (room, géén slagroom)
- 100 gr verse doperwtjes (paksoi of wortel kan ook)
- Theelepel kala namak (of halve theelepel zout)
- Halve theelepel kurkuma
- 1 theelepel mosterdpoeder
- 4 eetlepels edelgistvlokken (als je een kaas effect wil)
- 1 theelepel komijn
- Scheutje olijfolie
- Snufje peper 
- Libanees brood (noodles, pitabroodjes of gebakken aardappeltjes kan ook!)

Benodigdheden:
- Theedoek
- Snijplank
- Koekenpan

Prik wat gaten in de verpakking van de tofu en laat deze uitlekken. Haal de tofu uit de verpakking en wikkel deze in een theedoek. Leg bovenop de theedoek iets zwaars, zo wordt het vocht uit de tofu geperst. Zonder al dat vocht kun je de tofu bakken in plaats van koken. 

Tip van de chef? Leg je snijplank op de tofu en snij de groentes hierop. Je perst de tofu droog en kunt meteen door met de rest van de voorbereidingen. Twee in één!

Om het gerecht op roerei te laten lijken, moet het natuurlijk wel een beetje smeuïg worden. Dit komt alleen niet van het tofu-vocht, maar van sojaroom. Dat volgt later. 

Snij de ui, knoflooktenen, de chilipeper en de bosui. Dit hoeven geen perfecte blokjes te zijn. Of je moet je lover willen imponeren met je snijkunsten. Beetje lui? Laat dan de pitjes in de chilipeper lekker zitten. Als je dat aandurft. Oh, kleine noot van de redactie: vergeet je handen niet te wassen! Niemand zit te wachten op branderige ogen (of andere lichaamsdelen).

Bak de groente op middelhoog vuur. Start met olie in de pan en bak de ui tot ze glazig zijn. Next is de knoflook en daarna het chilipepertje. Bak dan de doperwtjes, gevolgd door de bosui. Wacht elke keer ongeveer een minuutje voor je de volgende groente toevoegt. 

Wil je zelf de chef uithangen en andere groenten gebruiken? Of gewoon omdat je de helft van het lijstje niet in huis hebt? Zorg dan dat je de droogste en hardste groenten altijd als eerst bakt. Behalve de ui. Die moet altijd als eerste. Uitslover.

Groente ready? Verkruimel de tofu boven de pan. Dat mag je gewoon met je handen doen. Maak de blokjes niet te klein, anders krijg je tofu-pap. Mmm, pap. Ook lekker, maar dat recept lees je hier. Bak de tofu mee met de groenten. 

Tijd voor de kruiden! Voeg alle kruiden toe aan de pan. Kala Namak is een soort magisch zout waarmee je een zwavelachtige smaak toevoegt voor de echte ei-experience. Maar zout mag ook gewoon. 

Nu zijn de edelgistvlokken aan de beurt. Deze vlokken zorgen voor een kazige smaak. Als je deze hebt toegevoegd moet je even proeven. Nog kaziger? Meer vlokken! 

Als alles goed gemengd is en een mooie lichtgele kleur heeft, voeg je de sojaroom toe. 

En dat is ‘m: eierloos lekker!


Wil nu je nu ook een lekker vegan ontbijtje proberen? Bekijk hier het recept voor pannenkoeken!
Een heerlijke kaassaus maken, zonder kaas? Klik hier.
Makkelijk, goedkoop en lekker: mueslirepen. Klik hier voor het recept. 
Wil je Chili met pit, maar zonder vlees? Klik hier.
Rijstebrij. Lekker als toetje of dessert!
Meer vegan inspi? Kijk de 3Doc: Boter, Kaas noch Eieren hier terug!