Scholieren onderzoeken in schoolkrant hun rector de laan uit

Ze ontdekten dat er van de dipoma's van hun nieuwe rector wel heel weinig klopte.

Het is een soort Watergate, maar dan op een middelbare school in Amerika. Scholieren die voor schoolkrant schrijven ontdekten dat hun rector haar diploma's bij elkaar had gelogen. En daarom moest Amy Robertson afgelopen dinsdag ontslag nemen. 

Een van de studenten wilde een stukje schrijven over de nieuwe rector, die vorige maand werd aangenomen. Ze deed een interview, en dook natuurlijk even Google in. Ze gingen bijvoorbeeld op zoek naar de Corllins University. Volgens Robertson haalde ze daar haar haar bachelor en master. Maar, de website van de universiteit deed het niet en uit niets bleek dat de universiteit geaccrediteerd was - wat betekent dat de uni dus helemaal niet officieel geregistreerd staat.

Echte journalisten

Toen begon er een belletje te rinkelen bij de scholieren. Hun begeleider stimuleerde de jonge journalisten om vooral door te gaan, ook al waren er mensen die zeiden dat ze hun neus niet in dat soort zaken moeten steken. En ze hadden de wet aan de hun kant: in Kansas zijn ook leerlingen die voor de schoolkrant werken beschermd tegen censuur, ze hebben dezelfde rechten als 'echte' journalisten.

Dus doken de scholieren van schoolkrant de Booster Redux achter de computer en de telefoon en begonnen hun nieuwe rector helemaal door te lichten. "Er waren gewoon een paar dingen die echt niet leken te kloppen", zegt Balthazor, een van de leerlingen, tegen The Washington Post

Doei rector

En dat was een goede inschatting. Want er bleek van alles niet te kloppen aan de diploma's van Robertson. In een gesprek met de scholieren sprak ze zichzelf tegen en gaf ze incomplete antwoorden. Dus publiceerden ze dit artikel waarin alle twijfels over de nieuwe rector stonden beschreven. Die kon uiteindelijk niet anders dan afgelopen dinsdag ontslag nemen.

"Het was in het begin best spannend", zegt Balthazor. "Een beetje zoals in de film, een journalist uit de grote stad die achter een tip aanjaagt. We zijn flink uit onze comfort zone gegaan. En dat onze school dat ook erkent en respecteert, was een belangrijk moment voor ons."

Wel verbaast het zowel de studenten als hun begeleider dat juist zij hier achter moeten komen, en niet - om maar wat te noemen - de mensen die Robertson hebben aangenomen. "Ze hebben overal overheen gekeken", zegt Balthazor. "Al haar beoordelingen misten cruciale informatie. Je verwacht eigenlijk dat de mensen naar wie je hier op school opkijkt daar zelf wel achter komen."

Go National

Het is natuurlijk een prachtig verhaal, dus was de scoop van de scholieren al snel overal te vinden. Het begon lokaal, regionaal en belandde uiteindelijk zelfs op het nationale nieuws in Amerika (zoals hierboven bij ABC News en in The Washington Post dus).