Schijnzelfstandigheid?

35:10
Gezien
9
Bij aflevering Schijnzelfstandigheid

Alle voordelen van een ZZP'er, zónder de nadelen. Dat klinkt mooi! Misschien te mooi...

Alle studenten willen een zakcentje bijverdienen. Klassieke baantjes vind je in de horeca, retail of bij een callcenter. Maar natuurlijk zijn er ook nog de jongens en meiden die je abonnementen en goede doelen willen slijten.

En als je dat laatste slim aanpakt, bijvoorbeeld als ondernemer, dan zou je zomaar eens heel rijk kunnen worden.

Prima, hij is dus rijk geworden. Maar waarmee? Gwen besluit om bij zijn bedrijf te solliciteren om er first hand achter te komen waar die gouden bergen te vinden zijn. 

Maar of ze daar wijzer uit wordt?

Lekker duidelijk dus. Veras en Yora willen ook een baantje en solliciteren bij twee verschillende bedrijven. 

Althans...

Uiteindelijk wordt het geld verdiend van deur tot deur, met het verzamelen van klanten voor een goed doel. En dit doe je allemaal zelfstandig, als 'resultaatgenieter'. Geen vast loon, maar bonussen op je sales. 

Klinkt goed, of is het toch minder rooskleurig dan het lijkt?

En hoe zelfstandig zijn ze nou eigenlijk? 

Lars legt het voor aan een arbeidsjurist.

Hoe verdien je hier nou eigenlijk die bakken met geld mee? Al snel wordt duidelijk dat dat niet gebeurt door alleen maar aan de deur te verkopen, nee, nieuwe mensen binnenbrengen is veel winstgevender. 

Maar is dit niet een soort piramide?

Enfin, die gouden bergen lijken voor de meesten toch minder makkelijk te bereiken dan het op het eerste gezicht leek. Maar oordeel vooral zelf. Kijk hier de hele uitzending terug en bedenk je nog een keer als je hoort dat je razendsnel rijk kunt worden.