20-05

Schandalen | Zuidas

Soms gaat het op de Zuidas mis, ongelofelijk mis.

Dirk Scheringa die met zijn kunstverzameling een bank omver trok. Het faillissement van Fortis. De tandarts zonder diploma die de tennisclub bedotte met een piramidespel. Een bankenfusie die op het laatste moment werd tegengehouden na een brandletter van een investeringsfonds. Deals klappen in elkaar, worden slordig uitgevoerd of blijken niet in lijn met wat de rechter wil. Voor die laatste misser betalen we nog steeds belastinggeld.

De crisis heeft een grote groep mensen leren inzien dat wat er in de financiële wereld gebeurt, grote gevolgen heeft. De grens tussen wat er wel en niet door de beugel kan is flinterdun. Maar als het elastiekje knapt is de shitstorm die naar buiten komt dikker dan de tornado die circuleert in het nijlpaardenverblijf. Ponzi-schemes en hypotheekgokken leidden tot een wereldwijde crisis. Het systeem keerde zich tegen zichzelf, de Lehman Brothers vielen om. Wereldwijd ging het mis, van Tokyo tot New York.

Wat er naar buitenkomt aan schandalen, denk aan de vastgoedaffaire en de liborzwendel, is natuurlijk maar het topje van de ijsberg. Advocaten worden betaald om drek binnenskamers te houden. Op de Zuidas zijn ze kampioen vingerwijzen, risico's afdekken en schuld afschuiven. Dat is de kern van wat een advocaat doet. Cover your ass-mails worden gebruikt als een dun laagje toiletpapier. Daarom regent het de hele dag CC's en BCC's op de Zuidas. Zogenaamd om je op de hoogte te houden van wat er speelt in een zaak, maar eigenlijk betekent al die gare bilbedekking: jij wist hier van.

Het gaat natuurlijk veel vaker mis dan wat er naar buiten druipt. De meeste rapporten met fouten verdwijnen in een la en de meeste partijen hebben geen zin of budget om fouten aan te vechten. Op de Zuidas zijn ze gediplomeerd in de troep onderhuids te laten oplossen. Fouten verdwijnen als een ingekapselde puist, vanzelf, als je maar lang genoeg wacht.

Soms barst de bom toch. Als het onrecht te erg is of de verontwaardiging te groot, volstaat een dun laagje Kleenex niet. De slachtoffers van Weinstein praatten alsnog, al hadden ze een 'Non Disclosure Agreement' getekend.  En dan moet je duiken, als dader, maar ook als advocaat.

Shit runs downhill, zeggen ze op de Zuidas. Op de Zuidas wordt namelijk meer Engels gesproken dan in een heel seizoen Suits. Afgezien daarvan is het ook een universele waarheid dat poep omlaag valt. En als die poep de spreekwoordelijk  ventilator raakt, kan je maar beter een stevige paraplu gebruiken. De cliënt wijst naar zijn advocaat, die op zijn beurt naar beneden wijst. Uiteindelijk is de ideale paraplu een advocaat-stagiair. Voor de Sabia's en de Quintens van deze wereld is iedere BCC in hun inbox een 'liability'.

-ZoZuidas


Zuidas elke zondag om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 3