Schaken is saai, behalve als je de beste van de wereld bent

Vanavond: Carlsen vs. Karjakin. Om de wereldtitel schaken.

Met het zweet in de bilnaad en een superconcentratie zitten ze al twaalf partijen lang achter hun schaakbord. Magnus Carlsen (26) en Sergej Karjakin (25), maar vanavond weten we dan eindelijk wie de nieuwe wereldkampioen schaken is.

Het wordt een spektakel. "Ze gaan helemaal los", zegt schaakgrootmeester Erwin L'Ami van 31. "Normaal duurt een spel vaak vijf tot zeven uur, dat is voor een leek niet vol te houden. Vanavond kijken we naar vier partijen van 25 minuten. Alles gaat sneller. Dat betekent dat er meer risico's worden genomen en dat er meer fouten worden gemaakt."

anish

Dit zijn Anish Giri en Erwin L'Ami, de beste schakers uit Nederland.

Tiebreak-schaken

Vanavond is 't dus snelschaken. Je kent 't misschien wel, rammen op een klokje naast het schaakbord. Eerst spelen ze 4 partijen van 25 minuten en als er dan nog geen winnaar is, is het tijd voor blitz. Dat betekent: 5 minuten per potje. 

En als er dán nog geen winnaar uit is gekomen: armageddon. Wit krijgt dan vijf minuten en zwart vier. Als het gelijk is, wint zwart omdat die in het nadeel speelde. 


Hierboven zie je de twaalfde partij tussen Carlsen en Karjakin. Uiteindelijk werden er dertig zetten gedaan, maar er kwam geen winnaar uit.

Genoeg over schaken, nu even over Magnus Carlsen. Want die guy is niet alleen supergoed in schaken, hij is ook model: