'Say hello!' Sahil introduceert praatcoupé in de trein

46:03
Gezien
7
Bij aflevering Van petflessen in de Noordzee tot het wegdoen van je smartphone

Kijk eens om je heen in een lift, in het openbaar vervoer of in de rij voor de supermarkt: mensen hebben geen enkel oog voor elkaar en staren gefixeerd naar hun telefoon. Wie maakt er tegenwoordig nog wel eens een babbeltje met een vreemde?

Tegenwoordig zijn we meer gefocust op onze telefoon dan op wat er om ons heen gebeurt. Mediapsycholoog Mischa Costers verklaart dit in Make Holland Great Again. Volgens hem krijgen we bij alles wat we op onze telefoon doen een reactie, en triggert dat iets in ons beloningssysteem. Maar hij stelt dat het voor ons voor ons geluksgevoel op de lange termijn beter zou zijn om iets meer aandacht te hebben voor de wereld om ons heen. En laten we eerlijk zijn, dat zou ook een stuk gezelliger zijn. Daarom ging het GREAT-team in Make Holland Great Again op missie om mensen meer in contact met elkaar te brengen. 


In de lift, toch wel één van de meest ongemakkelijke situaties waarin je je kan bevinden, speelden mensen een potje ‘steen, papier, schaar’. En op station Nijmegen werden verschillende praatzones geïnstalleerd waarin mensen niet op hun telefoon mochten zitten en door Sahil werden aangemoedigd een gesprek met elkaar aan te gaan. Sahil concludeerde dat er echt wel behoefte is vanuit mensen om meer met elkaar te praten en minder op hun telefoon te zitten. Ze hebben soms alleen een klein duwtje nodig. 


De stiltecoupé kennen we allemaal wel. Handig als je nog wat werk wil doen, of een dutje, maar minder leuk als je met vrienden een praatje wil maken of wel zin hebt in wat sociaal contact. Daarom introduceert Sahil nu de praatcoupé. Het idee is hetzelfde als de eerdere praatzones in Make Holland Great Again: een zone creëren waar mensen niet op hun telefoon gaan zitten maar met elkaar gaan praten. Om ze een handje te helpen deelt Sahil weer bekertjes met spraakwater uit. Het experiment van de praatcoupé werkt ook nog. Sahil heeft weer wat mensen van hun telefoon afgehouden en met elkaar verbonden, en ook de treinreizigers waren positief. “Ik vond het een leuk concept omdat ik merk dat tegenwoordig steeds minder mensen met elkaar praten.”
“Tegenwoordig zit iedereen toch op de telefoon en dat is eigenlijk wel zonde.”

Wil jij ook dat mensen minder op hun telefoon zitten en meer met elkaar gaan praten? Installeer dan misschien je eigen praatzone! Want: een groet doet je dag goed.