'Met Instagram doorbreek ik het taboe op eenzaamheid'

Bij serie 3vraagt

Gevoelens van eenzaamheid, vier op de tien (43 procent) jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar hebben hier wekelijks mee te maken. Dat blijkt uit onderzoek van 3vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.

"Het voelde alsof de wereld tegen mij was."

Van de jonge mensen voelt 18 procent voelt zich zelfs dagelijks eenzaam. De 21-jarige Savannah hoort bij deze groep. Op haar Instagram-account deelt ze haar ervaringen om eenzaamheid bespreekbaar te maken. 

Jonge mensen beschrijven in het onderzoek verschillende redenen voor hun eenzaamheid. De meeste genoemde zijn het moeilijk vinden om contacten te leggen en onderhouden, negatief over zichzelf denken en een beperkt sociaal netwerk hebben.

Moeilijke thuissituatie

Ook bij Savannah speelden deze redeneren een rol in haar eenzaamheid. Door haar thuissituatie kon ze op jonge leeftijd moeilijk aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten. In de derde klas bereikte haar eenzaamheid een dieptepunt: "Het voelde alsof de wereld tegen mij was. Ik sloot me helemaal af en dacht, niemand houdt van mij," vertelt ze.

Ze kreeg professionele hulp en was vastberaden om zich beter te gaan voelen. Savannah: "Na elke berg die ik 'beklom' kwam er weer een tijdje rust. Als je dat niet weet, dan moet je dat horen van een ander. Ook al is dat moeilijk te geloven. Dat probeer ik nu te laten zien aan mijn volgers op Instagram."

Derde praat niet over gevoelens

"Met mijn Instagram-account wil ik het taboe doorbreken." 

Het delen van ervaring is volgens Savannah hard nodig, om zo eenzaamheid onder jongeren beter bespreekbaar te maken. Voor driekwart (78 procent) van de eenzame jongeren voelt het als een taboe om jong en eenzaam te zijn. Een derde (37 procent) geeft aan met niemand te praten over hun gevoelens. 

"Met mijn Instagram-account wil ik het taboe doorbreken." Soms kan een stukje tekst of een beeld andere eenzame jongeren er doorheen helpen,” vertelt ze.

'Alsof iedereen een beter leven had'

Voor Savannah Instagram gebruikte om haar verhaal te delen, maakte sociale media haar vooral onzeker: "Het leven van anderen ziet er altijd mooier uit en het voelde of iedereen een beter leven had dan ik. Ik wilde dat ook hebben". In het onderzoek van 3Vraagt komt naar voren dat de helft (48 procent) van de sterk eenzame jongeren denkt dat sociale media een rol spelen in hun eenzaamheid. 

38 procent denkt van niet. Zij geven aan dat sociale media juist helpen om contacten te onderhouden, nieuwe vrienden te maken of te praten met lotgenoten over hun gevoelens. 

Dit geldt ook voor Savannah. Ze blijft actief op haar Instagram-account en lanceert binnenkort een website: "Ik vind het fijn om mijn verhaal van me af te kunnen schrijven en hiermee anderen te helpen."

3Vraagt sprak met: 

Savannah, 21 jaar uit Vlissingen. HBO-student Social Work

Over dit onderzoek
3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan het onderzoek over eenzaamheid, gehouden van 4 tot en met 20 september 2018, deden 1.493 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen. Namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.