Reizigers

Sascha Meijer (1989-2014) | Break Free

37:10
Gezien
6
Bij aflevering Break Free MH17 - Sascha Meijer

Sascha houdt van avontuur, reizen, vreemde culturen en nieuwe mensen ontmoeten. En op die beruchte dag in juli stapt ook zij in de MH17 voor een reis naar Indonesië.

In de speciale editie Break Free MH17 vertellen we het verhaal van vijf jonge passagiers die aan boord zaten van vlucht MH17. In de bloei van hun leven vertrokken ze naar Azië voor een onvergetelijke reis. Maar daar zouden ze nooit aankomen.

BREAK FREE MH17 – SASCHA MEIJER

Naam: Sascha Meijer
Geboren: 9 augustus 1989
Opgegroeid: Amersfoort
Gezin: Vader Erro, moeder Lidy, zus Fieke
Opleiding: vwo & Journalistiek
Passie: rechtvaardigheid, diepe verbintenis vinden met vrienden/familie, kunst/muziek, eten, reizen, echt iets betekenen op de wereld (liefst een groots, meeslepend leven), discussiëren en goede gesprekken voeren.
Droom: wonen en werken als correspondent in New York, als journalist achtergrondverhalen vertellen, de Nederlandse Louis Theroux worden.
Hoogtepunt: De reis door Zuid-Amerika, de vakantie in New York met het gezin, auditie toneelschool, toelating op beide journalistieke masters, publicaties in o.a. NRC en haar ontmoeting met Tim.

Break Free Sascha Meijer 3

Sascha’s eerste jaren 

Sascha Rozemarijn Meijer wordt op 9 augustus 1989 geboren in Amersfoort. Ze is de tweede dochter in het gezin van Lidy en Erro. Sascha trekt in haar jonge jaren superveel op met haar grote zus én met haar even oude neef Joeke.

Break Free Sascha Meijer 4

Stappen, breezers en stiekem roken 

Op de middelbare school ontmoet Sascha Tessa. Tessa: “Ik zag haar zitten en dacht ‘ik denk dat wij hele goede vrienden gaan worden.” In diezelfde periode ontdekt Sascha met haar neef de guilty pleasures, zoals uitgaan, de welbekende Breezers en roken. Joeke: “Dan hosselden we sigaretjes uit de tas van m’n tante.”

Break Free Sascha Meijer 5

De wereld ontdekken 

 Sascha reist graag. Meike (vriendin): “Het ergens anders zijn, in een andere omgeving, ik denk dat dát al heel erg het reizen was. De vrijheid.” Zo gaat ze o.a. naar Marokko, Zuid-Amerika, Frankrijk, Italië, Ghana en Brazilië.

Break Free Sascha Meijer 7

Mensen ontmoeten en… eten! 

Waar ze tijdens haar reizen precies heengaat maakt haar minder uit. Ze heeft liever lol met de mensen daar. Oh, en – niet te vergeten – het plaatselijke eten, een héle belangrijke voor Sascha! Meike: “Zelfs als we geen geld hadden ging dáár het geld naartoe.”

Break Free Sascha Meijer 1

Vliegangst 

De meeste avonturen beleeft ze met haar vriendinnen Meike en Tessa. Met beiden heeft ze heel wat landen af kunnen strepen. En dan te bedenken dat ze eigenlijk vliegangst heeft! Fieke: “De drang om toch de wereld te zien of te ontdekken was groter dan de angst.”

Break Free Sascha Meijer 6

Op kamers in Amsterdam 

Na het voortgezet onderwijs gaan Tessa en Sascha samen op kamers in Amsterdam. “Ja, dat was écht ultiem.” Ze kijken úren series samen. En als ze op stap gaan staat Sascha altijd als eerste op de dansvloer. Meike: “Dan was ze ook op haar sterkst, eigenlijk.”

Break Free Sascha Meijer 8

Sascha en de liefde 

Sascha geniet met volle teugen van Amsterdam. Ze maakt veel vrienden en ze ontmoet haar maatje Johan. Johan: “We deelden alles met elkaar en waren heel close. Er was ook wel aantrekkingskracht en dat maakte het eigenlijk heel verwarrend.”

Break Free Sascha Meijer 9

Dramatische liefdes 

Sascha geeft toe dat die spanning er is, maar meer dan vriendschap past simpelweg niet in Sascha’s beeld van hoe het moet zijn. “Sas hield van dramatische liefdes.” Johan: “Ja, en dat was er bij ons natuurlijk niet.”

Break Free Sascha Meijer 10

Toneel & journalistiek 

Sascha droomt van een carrière als actrice, dus doet ze auditie bij de toneelschool. Helaas is ze (ook bij een tweede poging) niet door. Dan besluit ze de journalistiek in te duiken en doet ze o.a. research voor Jojanneke in de Prostitutie. Een onderwerp dat haar erg aangrijpt.

Break Free Sascha Meijer 11

Sascha’s prins op het witte paard 

En dan ontmoet Sascha Tim. Een jongen waar ze, zoals ze zelf zegt, ‘zenuwachtig van werd’. Tim is wat ouder, is ontzettend lief voor haar en heeft z’n leven al opgebouwd. Tessa: “Voor haar was hij wel de prins op het witte paard, ja.”

Break Free Sascha Meijer 12

“Tot ziens schatten!” 

 De combinatie van haar studie en werk als researcher voor zware onderwerpen als prostitutie wordt Sascha teveel. Ze is vaak ziek en is duidelijk aan het einde van haar latijn. Samen met Tim gaat ze naar Indonesië. Om de rust op te zoeken én te vieren dat ze gaan samenwonen! De avond ervoor heeft ze een geslaagd afscheidsfeest met vrienden...

Break Free Sascha Meijer 14

Alsnog Sascha’s reis beleven 

Sascha wilde Fieke altijd al een keer meenemen om te laten zien hoe fantastisch reizen is. Voor Fieke hoefde dat niet zo. Maar nu, vijf jaar na de ramp, maakt Fieke met Sascha’s vriendin Tessa, de reis van haar zusje alsnog af. 

 “Ik heb die hele reis gevoeld dat we dit voor haar deden en dat ze heel dichtbij was.” 

Sascha's plalist

Lees ook: Break Free MH17 - Paul Goes


Break Free, elke donderdag om 20:55 bij BNNVARA op NPO 3.