Ruim 2500 nieuwe orgaandonoren na Make Holland Great Again

45:27
Gezien
61
Bij aflevering Van online haat tot donorregistratie

Een van de missies van Make Holland Great Again is het opkrikken van het aantal orgaandonoren in Nederland. Er is namelijk nog een groot tekort. Na de uitzending hebben inmiddels al meer dan 2500 mensen zich geregistreerd als donor. Hiermee zijn potentieel 20.000 levens gered.

Er wachten op dit moment 1200 Nederlanders op een donororgaan en elk jaar sterven er weer mensen die op de wachtlijst staan omdat er niet genoeg donoren zijn. Daarom vroeg het GREAT-team in Make Holland Great Again aandacht voor donorregistratie met de actie Don’t Wait, Save 8, Be GREAT. Op de dag van de uitzending registreerden 953 nieuwe mensen zich als donor en wijzigden maar liefst 1555 mensen hun keuze in het register naar ‘ja’ (wat inhoudt dat ze actief orgaandonor zijn’. Woordvoerder Tom Elberse van het Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevestigt dat er een significante stijging in actieve donorregistraties te zien is na de uitzending. Er waren op de dag van de uitzending ruim vijf keer zoveel aanmeldingen als de dag ervoor.
In 2020 gaat de nieuwe donorwet in. In het kort houdt dit in dat ervan uit wordt gegaan dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie, tenzij je anders hebt aangegeven. Maar hiermee verdwijnt het belang van een donorregistratie niet. In de praktijk zullen nabestaanden bij ‘geen bezwaar’ nog steeds de doorslaggevende stem hebben. Daarnaast is de wachtlijst nu al lang, dus het is heel belangrijk is dat er meer donoren bij komen, ook in het huidige systeem. 
Het belang van donorregistratie zie je in de verhalen van Fabian, Floor en Patricia, met wie we in de uitzending kennis maakten. Ze staan alle drie op de wachtrij en voelen daar elke dag de gevolgen van. Hoe een dag uit hun leven eruitziet, zie je hieronder. 
“Het mooiste gift dat je iemand kan geven als je er zelf niet meer bent, is om iemand zijn leven terug te geven.” Dat kan jij ook! In minder dan twee minuten kun je je registreren als donor op donorregister.nl. Met één registratie kan je wel acht mensenlevens redden. Don’t Wait, Save 8, Be GREAT!