Rudy is de nieuwe, virtuele, Max Verstappen

Het is het mooiste wat kan gebeuren als je jongensdroom om racecoureur te worden nét niet uitkomt.

Rudy (25) kan coureur worden voor een officieel Formule 1-team, maar dan in de simulator. 

Rudy is fanatiek speler van sim-racegames, extreem realistische racespellen. Het Formule 1-team van McLaren schreef een paar maanden geleden een competitie uit, op zoek naar de beste speler van zulke sim-games. De prijs: een jaar lang een van de simulator-coureurs worden in hun fabriek in Engeland. 

En Rudy zit bij de laatste 10. In november gaat hij een week naar Engeland. We gingen bij hem langs om te kijken hoe hij zich thuis een virtuele Max Verstappen waant. 

De simulator van McLaren in het Engele Woking is geen kattenpis. Dat weet niemand beter dan de Nederlandse Nyck de Vries, die in de Formule 2 rijdt én al officieel simulatortester is in Engeland. 

Het doel van de simulator is testen, testen en nog eens testen. En daarmee heb je écht invloed op de race van de F1-coureur. "Ze doen precies hetzelfde als op het circuit", legt Nick uit. "Voor, tijdens en na de trainingen rijden ze tegelijk met het de echte auto op het circuit. Je geeft de feedback door en dan vraagt het circuit soms aan ons om dingen te proberen." 

Nyck vertelt dat er een heel groot panoramascherm staat. "De simulator zit vast op rails. Hij beweegt niet op en neer, alleen roterend en van links naar rechts. G-krachten simuleren ze bijvoorbeeld maar een klein beetje. Maar het gevoel van de pedalen en het stuur komt heel dicht bij de realiteit. 

Nee, het rijden in de simulator is het niet hetzelfde als in een echte auto. "De beleving, het gevoel van snelheid, dat is anders", vinden beide heren. "De omstandigheden op het circruit zijn altijd anders."

Maar leuk is het wel. "Stel dat ik het wordt, dan gaat alles over de kop", zegt Rudy. "Dan verandert alles. Ik heb hier een mooi koophuis in Lelystad, mijn vriendin heeft een leuke baan. Maar toch, als ze het vragen. Dan pak ik het eerste de beste vliegtuig."