Still caassaus carousel medium 1528377384
11-06
WebOnlyfood

Romige Caassaus | Boter, kaas noch eieren

Kaassaus. Zonder Kaas!

Beetje verward door de titel? Snappen we. ;) Maar het is waar! Kaassaus zonder kaas bestaat écht. En nee: geen laf sausje, maar gewoon superlekker (en toevallig vegan).



Aantal personen:4
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten:
- 2 middelgrote aardappelen
- 2 uien (de normale soort; geen rode ui bijvoorbeeld) 
- 3 teentjes knoflook
- 500 ml groentebouillon (zonder palmvet!)
- 150 gr rauwe en ongebrande cashewnoten 
- 3 worteltjes
- 2 eetlepels kokoscream (geen kokosvet/-olie)
- 100 ml sojaroom (room, géén slagroom)
- 5 eetlepels edelgistvlokken
- 1 bakje paddenstoelen
- 1 pak spaghetti (zonder ei)
- Halve theelepel komijn
- Snufje chilipeper
- Snufje nootmuskaat
- Snufje zout
- 3 eetlepels olijfolie

Benodigdheden:
- 2 pannen met deksel
- Koekenpan
- Vergiet
- Schaal
- Staafmixer
- Snijplank
- Mesje

Leg een uur voordat je begint met koken de cashewnoten in een flinke bak water. Hoe langer die noten baantjes kunnen trekken, hoe zachter je Caassaus. 

Bereid de bouillon. Laat daarna de pan op een laag vuurtje staan. Kook in de andere pan ondertussen de spaghetti. Je kunt hierbij gewoon de uitleg op de verpakking aanhouden. 

Als de spaghetti op het vuur staat kun je beginnen met de groentes. Maak ze schoon en snij ze. De aardappelen mogen in blokjes, wortels in plakjes en uien in kwartjes. De teentjes knoflook hoef je niet te snijden, maar je moet ze wel even pellen natuurlijk. Gooi dit allemaal in de bouillon. 

Kook de groenten gaar. Dat zijn ze als ze zacht en glazig zijn. Note: dus niet tot snot koken. 

Giet de cashewnoten af en gooi ze bij de bouillon.  Als ze tevreden dobberen en een beetje warm zijn geworden mag de staafmixer erop.

Gooi een beetje olie en de kokoscream erbij. Daarna is de beurt aan de edelgistvlokken, het zout, komijn en de sojaroom. Pureer het goedje tot je een mooie gladde saus hebt. 

Snij de champignons en bak ze in een koekenpan. 

Giet de spaghetti af en vang het water op. Dit kun je gebruiken om de Caassaus minder dik te maken. Is ie juist te dun? Doe er dan wat edelgistvlokken bij. 

Om de spaghetti niet te laten plakken moet je ná het afgieten de pasta met wat olijfolie husselen. Roer de spaghetti door de geurende gouden massa. Done! Serveer de pasta met gebakken paddenstoelen, nootmuskaat en chilipeper.

Heb je teveel Caassaus? Niet weggooien! Hiervan kun je ook Caas-groentensoep maken. Snij een courgette in stukjes en kook dit in 500 ml groentebouillon. Doe hier een beetje van de saus bij. Pureer het goedje met een staafmixer en je hebt een heerlijke romige soep. 

Meer met Caas:
Zeg je: "Yes, Caassaus!". Maar zijn lange dunne slierten niet helemaal je ding? Klinkt macaroni, broodkruimels en een knapperige goudbruine korst beter? Ja? Dan in de oven op 150 graden tot je er niet langer vanaf kan blijven of de korst te donker wordt. 

Deze saus kun je ook gebruiken voor over de broccoli of bloemkool. Of als dipper voor rauwkost, mocht je haat hebben aan avocado. Holy guacamole?!? 


Wil nu je nu ook een lekker vegan ontbijtje proberen? Klik hier voor pannenkoeken!
Vegan scrambled eggs maken? Dat kan! Bekijk hier het recept.
Makkelijk, goedkoop en lekker: mueslirepen. Klik hier voor het recept. 
Meer vegan inspi? Kijk de 3Doc: Boter, Kaas noch Eieren hier terug!