Robots nemen je werk over, dit kun je ertegen doen

Op een robotacademie krijg je geleerd hoe je met robots moet omgaan.

Als je straks, na the rise of the machines, nog een baan wil hebben, dan is dit heb moment om daar iets aan te doen. Want tegenhouden kun je het niet meer. Om massaontslagen tegen te gaan en werknemers wat meer robot-savvy te maken, wordt een heuse robotacademie opgezet. Vanaf dit jaar worden daar jaarlijks 30.000 mensen opgeleid om beter om te gaan met robots.

De cursus is vooral bedoeld voor productiemedewerkers, die het meeste te vrezen hebben van robotisering, wat werkgelegenheid betreft natuurlijk. "Mensen op de werkvloer zijn immers degenen die in aanraking komen met robots. Zij moeten ermee werken", zegt initiatiefnemer Mark Menting. "Als je straks geen dozen meer hoeft te stapelen, heb je juist meer tijd om andere dingen te doen op de werkvloer."

De snelle technologische ontwikkelingen waar we mee te maken hebben, zorgen dus voor ontslagrondes. Door automatisering en robotisering zijn de banen veranderd. NPO Focus zocht uit: Hoe makkelijk kun je ontslagen worden? Als je meer wil weten over robotisering, kun je ook terecht bij Brandpunt+: 5 dingen die je niet wist over robotisering.

Kruising tussen Chucky en Iron Man

Dat robotisering in volle gang bezig is, zie je wel in de 2Doc-documentaire Ik ben Alice. Daarin werd de vraag gesteld: Kan technologie een mens van vlees en bloed vervangen? Maar, voordat we die vraag beantwoorden, wie is Alice? Ze is nooit moe, verliest nooit haar geduld, helpt om dingen te onthouden en geeft altijd antwoord; Alice is in sommige opzichten de ideale verzorger voor dementerende ouderen. Er ontbreekt echter één ding aan Alice: leven. Ze is namelijk een robot.

In de docu krijgen drie oudere dames bezoek van Alice. De dames en hun familie zijn aanvankelijk sceptisch over de pratende pop, die een beetje een kruising is tussen Chucky en Iron Man, maar langzamerhand raken ze alle drie gesteld op Alice. Ze kletsen, zingen en lachen er op los met hun nieuwe maatje. Alice houdt de dames goed bezig. Ze stelt voor om een eindje te wandelen, doet gymnastiek en vraagt hoe het met ze gaat. Alice is geprogrammeerd om de wereld van de vrouwen te leren kennen en zich erop af te stemmen. 

Computer maakt pokerspelers in

Computers worden steeds slimmer, op elk vlak. Zo slim zelfs, dat er nu computers winnen met poker van professionele spelers. Drie weken lang namen de vier grootste pokeraars ter wereld het op tegen een computer in een casino in het Amerikaanse Pittsburgh. De supercomputer, Libratus, was hen allemaal te slim af. Hij harkte 1,7 miljoen dollar aan chips bij elkaar. 

Roy de Kleijn van de Universiteit Leiden, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, is niet verbaasd. "Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich zo snel." Maar, De Kleijn vindt het wel mooi dat pokeraars verslagen zijn door een computer. "Het leuke van poker is dat het niet alleen over statistiek gaat." De computer wist zelfs wanneer 'ie moest bluffen.

Weten hoe snel kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt? Lees verder bij NOS op 3