Riza over nieuwste FunX Talent

De talentenjacht van FunX is 29 januari weer van start gegaan. Wij vroegen presentator Riza wat we dit seizoen allemaal kunnen verwachten.

Afgelopen zondag is het nieuwste seizoen van FunX Talent weer begonnen. Wat kunnen we verwachten van dit seizoen?
Ja, ik ben heel erg enthousiast over dit seizoen. Dit seizoen is misschien wel weer een beetje anders dan de vorige seizoenen, waar we normaal eigenlijk vertrouwen op het live gedeelte. Als in, dat ze het helemaal live moeten presenteren zonder hulpmiddelen. In hip-hop is toch de laatste jaren het gebruik van autotune toegenomen en puristen hebben daar misschien een hekel aan, maar je kunt er niet onderuit dat dit de muziek is van nu. Dit seizoen hebben we dus voor het eerst dat ze live gebruik mogen maken van een apparaat dat autotune nabootst tijdens de live uitzendingen. Wat voor ons ook spannend is! Het is een beetje dubbel, hè? Aan de ene kant wil je gewoon heel graag zien wat iemand kan zonder apparatuur, aan de andere kant is de waarheid dat op dit moment heel veel artiesten met die apparatuur on stage staan. Ja, dan kan je moeilijk blijven volhouden dat je deelnemers dat niet mogen. Soms veranderen dingen in de muziek en blijkbaar is dit de tijd waarin zang wordt ondersteund door autotune. Dat gaan we voor het eerst live uitproberen, dus dat vind ik een hele spannende toevoeging. We hebben ook echt allemaal rappers dit seizoen, en we hebben ook nog eens een keer Adje als hoofdjurylid, wat natuurlijk ook gewoon een heel belangrijke naam is. Alles bij elkaar wordt dit echt een heel spannend maar ook heel tof seizoen. Zeker ook nu ik de eerste vier kandidaten heb gehoord, ik wist meteen dat dit echt heel vet zou gaan worden.
 
We hebben gezien dat de eerste vier kandidaten allemaal mannen zijn. Zitten er dit seizoen ook weer vrouwen bij?
Nee, we helaas geen vrouwen dit keer. Dat is niet zozeer omdat we niet willen, maar het aanbod van vrouwen is belachelijk laag. Maar echt belachelijk laag. Nou hebben we toevallig vorig seizoen eindelijk een seizoen gehad waarin we vier vrouwen en vier mannen hadden. We willen echt wel anders, alleen zijn mannen overduidelijk zo verschrikkelijk veel meer bezig met het uitbrengen van muziek dan vrouwen.

En het uitbrengen van muziek is wel zo belangrijk.
Het uitbrengen van muziek is bij ons natuurlijk het startpunt. Het is bij ons niet zoals met andere talent shows, dat we alleen maar kijken naar of je kan zingen of rappen. We willen weten of je een goede track in elkaar kunt bouwen. Want dat is het grote verschil tussen shows van ons en die als Idols of X-Factor of The Voice. Onze talentenshow is gebaseerd op de gedachte dat er artiesten rondlopen die eigenlijk al de kracht hebben om zelf hun muziek uit te brengen. Wij zoeken artiesten uit die al heel toffe tracks hebben uitgebracht die echt FunX materiaal zijn, maar we kunnen helaas niet iedereen airplay geven. FunX Talent geeft die artiesten, waarvan wij in ons hart vinden dat ze eraan toe zijn, de kans om alsnog airplay te verdienen. We geven ze een “binnenweggetje” naar een plek waar ze volgens ons uiteindelijk alsnog uit kunnen komen. De kracht van onze show is vooral dat we dus niet op zoek gaan naar mensen die wij gaan kneden om superartiesten te worden. Nee, we geven ze hoogstens aanwijzingen hoe het beter kan. En along the way zie je dan wel dat bepaalde mensen er nog niet aan toe zijn om al die ster te worden die erin zit. Want ik geloof dat al die mensen die langskomen er uiteindelijk wel komen als ze volhouden. Wij geven ze een podium om zichzelf sneller in die spotlight te knallen. Maar ze moeten het zelf doen! Ze moeten zelf die liedjes maken. We geven ze een remix-opdracht waarin ze zelf met nieuwe muziek of nieuwe teksten moeten komen. In die opdracht laten ze zien dat ze zelf echte talenten hebben. Als je een artiest bent, als je in jezelf gelooft en als je gelooft dat jij die shine op de radio verdient, dan zul je het zelf moeten doen. En als ze dat doen, komen daar soms echt wonderbaarlijk mooie dingen uit.

Zeker als je ook naar deelnemers van vorige seizoenen kijkt.
Jazeker, kijk naar ValsBezig. ValsBezig maakte een remix van een Drake track, en met die remix alleen al hebben ze heel erg veel club optredens gekregen. Die remix zelf is meer dan een half miljoen keer bekeken op YouTube en meer dan een miljoen keer geluisterd op Spotify. Dan heb je ook nog Amartey, winnaar van het eerste seizoen, die gaat als een speer. Die heeft, sinds hij gewonnen heeft, optredens gehad als show opener voor jongens als Wizkid. En het grappige is dus ook, je ziet dus ook echt dat hetgeen wat wij geloofden, de star quality die zulke jongens in zich hadden, dat dat zich nu begint te ontvouwen. Meestal is het zo dat mensen die net de finale halen of net gewonnen hebben, nog niet die slagkracht hebben die ze nodig hebben. Door mee te doen aan FunX Talent, leren ze in een keer wel mensen kennen die wel die slagkracht hebben.
Kijk bijvoorbeeld Mavy, die is daar een goed voorbeeld van. Mavy zat in het seizoen waarin MC Fit zat, die ook bij Spec de A&R doet. En vervolgens zie ik Mavy op de track van Bollebof, en dan denk ik, één en één is dan toch twee. Daar zal toch wel een link zijn geweest. Nou ja, en nu zie je dus zijn eerste resultaten. Een ander voorbeeld dat ik ook wel vet vind, is Architrackz, een producer die tweede werd bij het eerste seizoen. Tijdens dat seizoen hadden we al veel vertrouwen in hem, en nu heeft hij De Volgende Stap van Jayh geproduceerd, wat een enorme hit is geworden. En dat is dan ook een jongen die bij ons begonnen is. Dus dat zijn allemaal dingen, allemaal bevestigingen dat we er heel erg goed aan doen om dit op deze manier te doen.

Het is dus zeker een flinke opstap naar grotere dingen!
Het is een behoorlijke opstap. Tijdens onze show komen er allemaal mensen vanuit de muziekindustrie langs om je te beoordelen. En die luisteren echt aandachtig, het is niet zo als op een gemiddelde A&R plug dag dat je even je CD’tje dropt en hoopt dat ze ernaar luisteren. Nee, je geeft een optreden tegenover de A&R van Top Notch, de producers van Jayh,  de A&R director van Spec. Dat zijn dus allemaal mensen die binnen die industrie hele belangrijke stappen voor je kunnen maken. Ik merk gewoon dat ik nu al enthousiast word als ik eraan denk. We hebben in anderhalf jaar eigenlijk zo ontzettend veel bereikt, onze winnaars zijn gewoon echt toptalenten. Dat maakt me heel blij.

En dan dit keer ook nog Adje als hoofdjurylid. Dat zal dit seizoen wel voor extra motivatie zorgen!
Ja, zeker. Niet alleen dit seizoen, maar ook vorig seizoen. Dat werd gewonnen door Arman Kanun. Een hele toffe singer-songwriter, die een hele toffe remix maakte van The Weeknd, die ook echt meteen heel goed gewaardeerd werd op internet. En die jongen krijgt gewoon in één keer een schrijfsessie tijdens een muzikanten dag die georganiseerd werd door Cloud 9. En dat krijg je er dan zomaar bij. Ik zag aan Arman Kanun dat hij daar helemaal van ondersteboven was. Hij was al een talent, maar nu kon hij in één keer gewoon rollen met de big players. En hetzelfde geldt natuurlijk op dit moment voor Adje. Adje is voor ons binnen de hiphop industrie een legende! Het is niet alleen een gast die al heel lang bezig is, maar ook iemand die op een heel hoog niveau opereert, een heel hoog aanzien heeft onder de jongeren, en die ook nog eens een keer zijn eigen label heeft waar hij hele toffe dingen doet, onder andere met Cho. En, ja, natuurlijk, als rapper ga je dat ontzettend tof vinden als je een schrijfsessie met Adje krijgt, omdat je ook weet, daar kan wat uitrollen wat voor de toekomst heel belangrijk is. Dus ja, al met al, dit seizoen is één en al feest!


FunX Talent, vanaf zondag 29 januari, 13.00 uur, FunX
De wedstrijd is te volgen via NPO FunX en het FunX-YouTubekanaal.