04-09

Risky Rivers #1.1 | "We gaan dood!"

Twee tegenpolen die je bij elkaar in een bootje propt. Leuk, maar dit is geen middagje in de Piranha in de Efteling.

Maxim en Ryanne moeten samen varen over een rivier met échte rotsen. En het water is onvoorspelbaar in Nepal.

In een rubberbootje de 150 kilometer lange Marshyangdi (letterlijk vertaald: de razende rivier) bedwingen. Klinkt gelijk al gezellig. Rotsen, watervallen, stroomversnellingen en kou. Dit is geen vakantie voor onervaren rafters als Ryanne en Maxim.

Schermafbeelding 2017-08-31 om 13.56.46kopie

Dag 1 – Besisahar

Eerst een spoedcursus ‘peddelen voor pussy’s’. Want vele rafters gingen Ryanne en Maxim voor. En velen gingen hier dood. Met de zegening van de lokale sjamaan op zak starten ze hun reis. Als ze stevig doorbuffelen redden ze de tocht van 5 uur nét. Maar al bij de eerste stroomversnelling blijkt dat ze alles van de roeiles zijn vergeten. Bloedjelink!

Niet alleen hun eigen gids raakt in paniek. Maxim en Ryanne krijgen het ook met elkaar aan de stok. Eh, peddel. Bekvechten heeft alleen geen zin. En vechten tegen de rivier ook niet. Je moet je gewoon laten meevoeren, aldus Maxim. “Hebben die boeddhisten toch nog gelijk.”  

Dag 2 Besisahar – Paudi

Rise en rafting! De aanvaring van gisteren (padoem-tss!) laten Ryanne en Maxim achter zich. Dag twee, poging twee! Ze moeten wel, want anders duurt de bootrit van 8 uur behoorlijk lang. De start verloopt rustig, maar voorbij de bocht moeten ze aanpoten. Dieper insteken en langzamer. Die peddel dan.

High van de adrenaline varen ze langs een groepje moonshiners die illegale en loeisterke ‘raksi’ stoken. Na een adtje klunen Maxim en Ryanne over land verder. Een stuwdam blokkeert namelijk de vaarroute. En dat kost tijd. Er zit niks anders op dan in het donker verder varen naar hun kampeerplek in Paudi.

Schermafbeelding 2017-08-31 om 14.18.20kopie

Dag 3 Paudi – Turture

Het tweetal wordt wakker door een hindoestaanse ceremonie. De gelovive vrouwen vertellen dat de rivier je zegent als je erin zwemt. Ryanne en Maxim hebben weinig zin in een duik. De spieren schreeuwen ‘nee’. Maar hun gids zegt go, go golfjes pakken!

Compleet gesloopt bereiken Ryanne en Maxim Turture. De lokale vissers nemen hen mee naar hun dorp waar alleen Dalit wonen. De allerlaagste tree op de maatschappelijke ladder in India en de omringende landen. Zó laag dat ze buiten het bestaande kastensysteem vallen. Ze heten ook wel ‘the untouchables’. Dat komt omdat leden van hogere kasten niets willen aanraken wat een Dalit heeft aangeraakt. Heftig. Maar Ryanne en Maxim maakt dat hele kastensysteem niks uit. Die eten gewoon een visje mee hoor.

Dag 4 Turture Bimalnagar

De reis eindigt vandaag in de heilige Siddah-grot. Maar daarvoor moet het duo eerst nog eventjes 1188 treden omhoog klimmen. Namasté passerende berggeitjes, is het nog vé-é-ér? Eenmaal boven ziet de rivier er nietig uit. Nou, Maxim en Ryanne weten wel beter. Van deze reis moeten ze nog maanden bijkomen!Risky Rivers is elke maandag om 20.25 te zien bij NPO 3