18-09

Risky Rivers #1.3 | "Kloterivier. Ik ben er helemaal klaar mee!"

Er waren eens een spierbundel en een rock chick. In een rubber bootje. Klinkt als een goed verhaal, toch..?

De wildste rivier van Europa, veel rotsen en ijskoud. De laatste opmerking van de gids aan Yuri van Gelder en Christina Curry? Niemand kan je komen helpen. Fijn. Zin in.

De Vjosë-rivier is de gevaarlijkste rivier van Albanië. Hij ontspringt in het Pindosgebergte in Griekenland en eindigt in de Adriatische Zee. Yuri en Christina zijn de gelukkigen die hem mogen bedwingen. 

Dag 1 - Strëmbec
Na de fijne peptalk van de gids stappen ze in het rubberen bootje. Het is een mooie dag om te sterven, aldus Christina. Uiteindelijk blijkt het eerste stuk volgens de BN' ers prima te doen, er wordt van het uitzicht genoten en wanen zij zich in Duitsland?! Tot de eerste stroomversnelling, dan volgen de scheldwoorden net zo snel als de langs flitsende rotsen. Paniek breekt uit als de kano omslaat. Gelukkig is daar life saver Yuri.

Dag 2 - Petran - Gjirokastër
Na een warm welkom, maar voorál flink wat Raki gaan de twee weer op pad. Even lijkt het erop dat zij het roeien steeds beter onder de knie krijgen, totdat er een stuk komt waarbij zij uit de boot vallen. Christina is helemaal over haar toeren: "Ik wil dit niet. Het is kut. IK WIL ER UIT." Zelfs de sterke armen van Yuri helpen niet. Dus kiezen ze ervoor om niet meer verder te varen. 

Dag 3 - Permet / Canyon / Benje thermal baths
De twee zijn helemaal klaar met de snelle rivier en besluiten ze een D-tour te nemen door de canyon. Naast dat zij zich verbazen over de schoonheid van het land, blijken Yuri en Christina meer op elkaar te lijken dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Dag 4 - Tepelenë
De laatste loodjes wegen altijd het zwaarst en zo ook het laatste stuk van deze Risky Rivers. En als het Christina allemaal even teveel wordt is daar Yuri om haar te helpen. Of hij nu de kano sleept, een troostende arm om haar heen slaat of even hard met haar meevloekt. Iedereen wil toch een Yuri? 


De reis eindigt vandaag in Tepelene en ze zijn helemaal klaar met varen. Het laatste obstakel is het fort van Tepelene. Het uitzicht is prachtig, maar de twee zijn het er over eens: even geen water meer! "Fucking kutrivier we hebben je!"