11-09

Risky Rivers #1.2 | "Dit is het geluid van gevaar"

Koud, mega watervallen en slangen. Waldemar Torenstra en Martijn Fischer hebben er zin in!

De mannen gaan de uitdaging aan om de Bosnische rivier de Una te bedwingen. Onderweg komen ze allerlei watervallen en stroomversnellingen tegen. Velen gingen hier dood. En oh ja, een waterval van bijna 20 meter verloopt niet helemaal bueno.

Dag #1 Martin Brod – Kulen Vakuf
Allereerst een spoedcursus 'Hoe Overleef Ik De Una'. Hier zijn de heren nog heel stoer. Maar waar grappen en grollen de boventoon voeren, piepten ze daarna wel anders. "Over een tijdje lach je niet meer", aldus de instructeur.

De boys starten met hun tocht van minimaal víer uur naar Kulen Vakuf. Martijn kan Waldemar bijna niet bij houden met peddelen. Die gast is net Popeye. Ondertussen schijt Martijn al zeven kleuren. Hij hoort een rapid… "Dit is het geluid van gevaar!".


Dag #2 Kulen Vakuf - Lohovo
Dag twee! Na een massage van Waldemar is Martijn er ook klaar voor. Wat ze nog niet weten is dat dit een pittige dag wordt. Onderweg ontmoeten ze een man die de oorlog in Bosnië heeft meegemaakt. En dat komt hard binnen bij de mannen.

De adrenaline maakt plaats voor angst. Ze horen nu écht gevaar. Is dit die 20 meter? Yup. Maak je borst maar nat. En focus! Alleen dan gaat het mis. Waar is Wally? "Ik voelde een paar liter water naar binnen stromen," aldus Waldemar die de dood ontglipt is.


Dag #3 Lohovo - Jotanovi
Bijgekomen van gisteren moet het tweetal al vroeg op. Recht zo die gaat naar Jotanovi. De Una is rustig. Lekker peddelen en huisjes kijken. Dat hebben de mannen wel verdiend. Ze varen een dropje in waar de gevolgen van de oorlog nog goed zichtbaar zijn.

Ze vervolgen hun tocht. De rivier is ondertussen toch nog iets heftiger geworden. Martijn is bekaf. Compleet afgemat trakteert hij de locals op een Hollandse avond. Lekker meeblèren met Hazes. Fijn! :)

Hollandse avond

Dag #4 Jotanovi – Bosanska Krupa
De reis eindigt vandaag in Bosanska Krupa. De twee evalueren nog even gisteravond. Waldemar komt tot de conclusie dat Martijn zijn internationale carrière is begonnen. Martijn wil er niet aan denken. Hij wil z’n meisje. Nu. Meteen. En dat kan: want ze hebben de Una overleeft!


Risky Rivers is elke maandag om 20.25 te zien bij NPO 3