Reizen Waes in het land van de FARC

Bij aflevering Colombia

In Reizen Waes komt Tom Waes op bijzondere plekken. Maar zelden heeft hij zich zo angstig gevoeld als in de jungle van Colombia.

Tom Waes schrikt niet snel ergens van. Hij heeft 250 kilometer door de Marokkaanse woestijn gelopen, was Belgisch recordhouder skischansspringen, heeft haaien gehypnotiseerd en een Boeing 737 met minimale ervaring doen opstijgen en landen. En toch heeft ook hij het in deze aflevering even lastig, als hij van zijn gids te horen krijgt dat ze zich in het gebied van de FARC bevinden.

De vrolijke mannen en vrouwen van de FARC
De communistische organisatie FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, oftewel de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia), houdt al jaren huis in Colombia. Met naar schatting 15.000 leden, voeren zij een strijd waarbij geweld en illegale praktijken niet geschuwd worden. Inkomsten voor de organisatie komen vaak voort uit de handel in drugs of kidnapping, waarmee bomaanslagen en corruptie gefinancierd worden. Zowel de VN als de EU beschouwen deze groepering als een terroristische organisatie. Geen jongens om per ongeluk tegen het lijf te lopen in de jungle dus.

Ondanks zijn gegronde angst, komt Tom op prachtige plekken, die voor grootschalig toerisme niet te bereiken zijn. Hij toont aan dat Colombia meer te bieden heeft dan de verhalen die wij horen over geweld, drugs en interne strijd. Missie geslaagd voor Waes en zijn team.


Reizen Waes in Colombia, vrijdag 24 juni om 20:30u op NPO 3