Regeerakkoord: moeten jongeren vrijwillig aan het werk?

De nieuwe regering wil een maatschappelijke diensttijd voor jongeren invoeren. Daarmee heb je straks meer kans op een baan bij de overheid.

Het duurde even… Meer dan 200 dagen. Maar dinsdag presenteren VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dan ein-de-lijk hun regeerakkoord. Tenminste, dat is de verwachting. Daarin staan de plannen van de partijen voor de komende vier jaar. 

Die plannen van onze nieuwe regering komen eigenlijk bijna altijd naar buiten nog vóór de officiële presentatie. Dat klinkt niet alleen gek, dat is ook best gek. Sommige mensen vinden het blijkbaar moeilijk om een geheim te bewaren.

Dus surprise, surprise: ook dit jaar lekten er weer geheime regeringsplannen naar de media. Over het algemeen zijn die voorstellen eigenlijk best wel saai. Ze gaan over kilometerheffing, vermogensbelasting en het eigen risico – dingen die jou gelukkig (nog) niet echt aangaan. 

Wel nu, eindelijk een plan dat jou misschien wél aangaat. De nieuwe regeringsleiders willen een vorm van maatschappelijke diensttijd invoeren voor jongeren. Niet verplicht, maar: als jij je inzet voor de samenleving (bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk met ouderen of vluchtelingen), dan krijg je een certificaat waarmee je voorrang hebt op een baan bij de overheid. 

Lisa Diepenmaat

De 16-jarige Lisa Diepenmaat uit Haaksbergen ziet zo’n maatregel wel zitten. “Zelf wil ik misschien de politiek in”, vertelt ze. “Dan heb je wel een streepje voor met zo’n certificaat. Je toont dat je bereid bent om net even iets meer te doen voor zo’n baan.”

Maar niet iedereen loopt warm voor een maatschappelijke diensttijd. “Vrijwilligerswerk heeft nogal een suf imago”, zegt Mees Baas (16) uit Dordrecht. “Ik denk dat mensen liever gaan studeren of werken, voor geld. Zelf wil ik geen ambtenaar worden, dus ik zou dit dan ook niet zo snel doen.”

Mees Baas 2

De christelijke partijen wilden eerst een verplichte dienstplicht invoeren voor jongeren. Zij vinden dat we steeds individualistischer worden. Je kan je er wel iets bij voorstellen: als je om je heen kijkt, in de trein of op het schoolplein, zit iedereen op z’n eigen mobieltje. Een maatschappelijke dienstplicht zou ervoor kunnen zorgen dat je van jongs af aan gewend bent om niet alleen dingen te doen omdat ze leuk zijn, maar ook dingen te doen omdat ze nodig en nuttig zijn. 

Mensen helpen dus. Moet dat verplicht worden? “Dat lijkt me niet handig”, zegt Lisa. “Verplichtingen zijn nooit leuk. Het is beter om de keuze bij iemand zelf te laten. Het stimuleert mensen juist als het vrijwillig is, tenminste, in mijn eigen omgeving is dat zo. Mensen zijn bereid om veel te doen, dus ook vrijwilligerswerk, voor datgene wat ze uiteindelijk willen bereiken.”