RECEPT - Selma Omari - Vegan Turkse pizza
- 3 minuten leestijd
Hét gerecht dat Selma Omari het meeste zou missen als ze weer vegan zou worden: Turkse pizza! Sterker nog: in de tijd dat ze vegan was, heeft ze een keer ‘gezondigd’ omdat ze de Turkse pizza van haar favoriete bakker echt niet kon weerstaan.
Recept
Voor: 2 personenIngrediënten
Bodem:
- 125 gram bloem + wat extra om te bestuiven
- 0,5 tl suiker
- Half zakje droge gist
- 37,5 ml plantaardige melk (bijv. ongezoete sojamelk)
- 37,5 ml water
- Snufje zout
Gehaktmengsel:
- 75 gr plantaardig ‘rauw’ gehakt
- 0,5 el tomatenpuree
- 0,5 gepelde tomaat
- 0,5 rode peper
- 0,5 tl paprikapoeder
- 0,5 rode ui
- 25 ml water
- Half bosje bladpeterselie
- Half bosje munt
- 1 el olijfolie om in te bakken
- Zout en peper
Topping:
- 50 gr ijsbergsla
- 1 tomaat
- 0,5 rode ui
- 0,5 komkommer
Knoflooksaus:
- 2 el vegan mayo
- 1 teen knoflook
- 2 el water
Benodigdheden:
- Messen
- Snijplanken
- Keukenmachine
- Grote kom
- Theedoek
- Deegroller
- Grote koekenpan
- Lepel
- Bakpapier
- Spatel
- Aluminiumfolie (voor het serveren op typische wijze)
- Houten plankjes om op te serveren
Bereidingswijze:
- Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Vorm een bal en leg deze in een kom. Dek de kom af met een vochtige schone doek en laat een uurtje rijzen op kamertemperatuur.
- Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie en bak hierin het gehakt kort op. Voeg wat zout en peper toe.
- Doe het gehakt in de keukenmachine en voeg de tomatenpuree, gepelde tomaat en paprikapoeder toe. Pel en snipper de rode ui, snijd de peterselie en munt en voeg ook dit toe. Voeg 50 ml water toe en maal het tot een mengsel. Proef en voeg zout en peper toe naar smaak.
- Snijd het gerezen deeg door tweeën en maak er twee ronde bollen van. Kneed nog even kort het lucht eruit. Leg een stuk bakpapier neer, bestuif de deegroller met bloem en rol de bol op het bakpapier uit tot een ronde dunne bodem ter grootte van de bodem van de koekenpan. Dit mag echt zo dun zijn als een flensje want in de pan wordt het nog dikker. Doe dit ook met de andere bol deeg.
- Verwarm een grote koekenpan en leg hier de bodem mét het bakpapier in. Je ziet al snel het deeg rijzen en de bodem dikker worden. Houd het goed in de gaten want het brandt snel aan en mag niet te krokant worden om het deeg nog op te kunnen rollen. In ongeveer drie minuten zal je zien dat de onderkant al een beetje bruine plekjes heeft. Haal het bakpapier met de bodem uit de pan.
- Draai de bodem voorzichtig om op het bakpapier zodat de gebakken kant boven ligt. Bekleed deze nu tot een cm van de rand met het gehaktmengsel. Zet vervolgens de pan weer op het vuur en leg het bakpapier met de bodem en het gehaktmengsel bovenop, weer in de pan. Bak de bodem kort, echt maar een minuut of drie en check af en toe even voorzichtig de onderkant om te voorkomen dat de bodem aanbrandt. Als ook de onderkant gaar is, kan het vuur uit.
- Snijd de tomaten in kleine stukjes, komkommer in dunne plakjes, de ijsbergsla in dunne reepjes en de rode ui in dunne ringen.
- Meng de mayonaise met het water om een romige saus te maken en pers hierin een knoflookteen uit. Gooi de saus over de pizza.
- Rol de pizza op, wikkel het deels in een stuk aluminiumfolie en eet smakelijk!