Recepten

Recept Hummus

24:27
Gezien
3512
Bij aflevering Keuringsdienst van Waarde

In de supermarkt vind je talloze soorten hummus, maar eigenlijk is er maar één soort hummus: hummus. Nadia Zerouali, schrijfster van boeken over Arabisch eten, deelt haar recept voor de traditionele hummus met ons.

Hummus voor 4 personen

Ingrediënten

500 g gedroogde kikkererwten
1 eetlepel + ½ theelepel bakpoeder
2 dl tahina (de lichte, ongeroosterde tahina uit het Midden-Oosten, niet de geroosterde Turkse die vaak te vinden is in Marokkaanse winkels)
2 teentjes knoflook
2 eetl. citroensap
Zout
Olijfolie
Zeer fijn gehakte peterselie
Snufje komijn
Evt. paprikapoeder
Granaatappelpitjes
Ui
Pitabroodjes

Bereiding

  • Week de kikkererwten 1 nacht of 12 uur in een grote kom met ruim koud water en 1 eetlepel bakpoeder.
  • Spoel de kikkererwten schoon en laat ze goed uitlekken. 
  • Doe ze in een grote pan; voeg zo veel water toe dat de kikkererwten circa 2 cm onderstaan.
  • Voeg ½ theelepel bakpoeder toe en breng aan de kook. Kook met het deksel op de pan op laag vuur 2 tot 3 uur, tot de kikkererwten zo zacht zijn dat je ze tussen je wijsvinger en duim kunt pletten.
  • Laat ze goed uitlekken en een beetje afkoelen. Mocht je echt tijd over hebben dan kan je ze ook ontdoen van hun velletje voor een nog zalverige hummus.
  • Pureer de kikkererwten met twee derde van de tahina en een scheutje koud water in de keukenmachine; laat de machine geruime tijd draaien tot een zalvige consistentie ontstaat. Voeg als de hummus te dik is tijdens het draaien wat water toe. 
  • Breng op smaak met de rest van de tahina, de uitgeperste knoflook, citroensap en zout.
  • Laat de machine draaien en draaien en proef en proef.
  • Maak een mooi kuiltje in het midden. Besprenkel met wat olie en bestrooi met fijngehakte peterselie, komijn en eventueel wat paprikapoeder. Wij vinden het ook lekker om er wat granaatappelpitjes overheen te strooien.
  • Serveer met partjes rauwe ui en pitabroodjes.

Eet smakelijk!

Bron: Nadia Zerouali