RECEPT - Frans Bauer - Vegan Foe yong hai
Stap 1 SAUS
Ingrediënten voor de saus:
- 500 ml water (uiteindelijk gaat maar 200ml in de saus)
- ½ sinaasappel
- ½ appel
- 1 stengel bleekselderij
- 200 ml passata
- ½ ui
- 1 teentje knoflook
- 50 ml (natuur)azijn
- Paar eetlepels maïzena (meer toevoegen tot de saus lobbig wordt)
- 6 eetlepels suiker
- 6 druppels sesamolie
- peper, zout
Nodig:
- Knoflookpers
- Sauspan
- Mes
- Snijplank
- Lepel
- Maatbeker
Aan de slag:
- Breng 500 ml aan de kook
- Snij de sinaasappel en appel door de helft en snijd de bleekselderij in 4 stukken
- Leg het fruit in het water en laat 10 min zachtjes koken. Leg 200ml weg voor gebruik.
- Bak ondertussen de ui en knoflook kort in wat sesamolie.
- Voeg de passata, azijn, suiker en 200 ml zojuist gemaakte fruit bouillon toe en breng aan de kook. Blijf roeren.
- Roer er als laatste wat maizena door om de saus te binden. De saus moet niet meer vloeibaar zijn, maar ook niet te dik. Breng op smaak met peper en zout.
Stap 2 GROENTEN BEREIDEN
Ingrediënten voor de groenten:
- ½ prei
- 125 gr champignons
- ½ ui
- 1 wortel
- Handje bamboescheuten
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 tl verse gember geraspt
Nodig:
- Snijplank
- Mes
Aan de slag:
Snijd alle groenten in kleine plakjes of blokjes en leg in een bak.
Stap 3 OMELETTE MAKEN + SERVEREN
Ingrediënten voor de omelet:
- 120 gram kikkererwtenmeel
- 100 gram tofu
- 250 ml water
- 2 el edelgist
- 1 el sojasaus
- Halve tl bakpoeder
- 1 tl kala namak (zwart zout)
- 5 el zonnebloemolie om in te bakken
Nodig:
- Pollepel
- Keukenmachine
- Hapjespan
- Spatel
- Serveerbord
- 2x mes
- 2x vork
Aan de slag:
- Gooi alle ingrediënten voor de omelet, behalve de zonnebloemolie, in een mixer of blender tot het een gladde substantie is.
- Verhit ondertussen 1 el zonnebloemolie in een hapjespan en bak de groenten tot ze zacht worden.
- Meng de groenten met het ‘eimengsel’ in een schaal.
- Verhit 1 el olie in een koekenpan en giet een deel van de groenten met het eimengsel in de pan, tot de bodem van de pan als een pannenkoek bedekt is.
- Bak voor ongeveer 4 minuten en check of de omelet goed los komt en bruin is. Schep de omelet dan om en bak de andere zijde.
- Herhaal dit tot al het mengsel op is en je meerdere omeletten hebt.
- Leg de omelet op een bord en serveer met de saus en witte rijst, eet smakelijk!