Recepten

Recept: ambachtelijke leverworst

35:00
Gezien
10
Bij aflevering Leverworst

Heb je na de uitzending ook kriebels gekregen om worst te maken? Bekijk hier het recept om zelf je ambachtelijke leverworst te maken.

Ingrediënten

- ½ varkenskop
- 800 g spek (keelspek of wangen)
- 800 g gemalen lever
- 400 g zwoerd
- peper
- 1,25 g kleurzout
- gember
- foelie
- koriander
- majoraan
- kardemon
- chilipoeder
 

Bereiding

  • Doe de halve varkenskop in een grote pan. Vul de pan met water tot de kop net onder staat en kook de kop vervolgens in anderhalf uur gaar. Als de kop gaar is pel je het vlees met je vingers eraf. Het water bewaar je, want door het vlees is dit een lekkere bouillon geworden.

  • "Broei" vervolgens in de overgebleven bouillon het spek. Houd hierbij de bouillon 30 minuten lang net tegen de kook aan. Tegelijkertijd kook je in een andere pan de zwoerd in 30 minuten “vingergaar”. Dit betekent dat het zo gaar moet zijn dat je er met je vinger doorheen kunt prikken.

  • Neem het gepelde kopvlees, het spek en de zwoerd uit de pan en maal deze met een gehaktmolen. Voeg hier vervolgens de gemalen lever bij en mix alles door elkaar. Neem ongeveer 10% van de bouillon en voeg dit bij de massa. Roer het er goed doorheen en breng het geheel op smaak met de kruiden.

  • Als je thuis geen worstpers hebt, kun je met een spuitzak de massa in een (kunst)darm spuiten. Vervolgens knoop je de kunstdarm strak dicht en plaats je hem in een pan met water. Zorg ervoor dat dit water onder het kookpunt blijft, rond de 78°C. Laat dit twee uur op het vuur staan en klaar is je leverworst!