Rappen over je hoofddoek

Hoe ziet je haar eruit? Ga je er niet van zweten? Zit het niet te strak? Hoe lang is je haar?

De Syrisch-Amerikaanse Mona Haydar uit New York werd gek van deze vragen over haar hoofddoek. Ze schreef daarom het nummer Wrap My Hijab, waarin ze afrekent met met alle cliché-vragen over hoe het is om er eentje te dragen. 

Mona is poëet en activist, en draagt met trots een hoofddoek. In de videoclip rapt ze met andere trotse hijabi's. "De video gaat over diversiteit en de macht van vrouwen om voor zichzelf te spreken", vertelt de 28-jarige moslima tegen de BBC. 

"Er zijn veel liedjes over hoofddoeken, over de keuze van de vrouw om zichzelf te bedekken, maar deze liedjes zijn nooit door vrouwen gemaakt. Dat vond ik nogal gek."

De video met rappende moslima's ging afgelopen week viral. "Er kwamen veel mooie reacties op, van mensen die zich eindelijk gerepresenteerd voelen, maar ook negatieve reacties, van mensen die zeggen dat deze muziek in de islam verboden is", vertelt Mona. "Maar wat de islam juist zo rijk maakt, denk ik, is juist de diversiteit aan opvattingen. And I'm all about that."

Mona trekt zich dan ook niets van de negatieve reacties aan. "Als mensen het idee hebben dat de videoclip niet bij hun ideeën past, ook prima, maar het zal mijn toon niet matigen."