Rambam verkoopt gestroopt wild aan sterrenrestaurants

24:36
Gezien
1995
Bij aflevering Stropers

In de jacht op stropers zijn de Rambammers gestuit op een unieke afzetmarkt voor illegaal wild: sterrenrestaurants.

Rambam duikt elke week in een zaak waar een luchtje aan hangt. Ditmaal riekt het naar dood wild dat zonder jachtvergunning is koud gemaakt. Met een kleine pakkans en duizenden hectares aan natuurgebieden, schroomt de stroper niet om (ge)wilde dieren om zeep te helpen. Volgens de Vereniging van Natuurtoezicht is het big and booming: “De ene keer is het voor eigen gebruik, en je hebt stroperij voor de handel. Dat gaat om tonnen. Dat is echt serieuze business.” 

Secret stropers

Wanneer de Rambammers onderzoeken waar deze business zich bevindt, komen ze uit bij sterrenrestaurants. Ze bieden diverse sterrenrestaurants wild vlees aan en vermelden daarbij geen  papieren te hebben. Meerdere restaurants zijn meer dan blij om het wild voor een mooi prijsje af te nemen, ondanks dat het “niet via de officiële kanalen” gaat. Dus leveren Lou van Liebergen en Lars Gierveld undercover als stropers het vlees aan een aantal sterrenrestaurants. 

Eco-niet zo-logisch 

Diezelfde restaurants garanderen de consument dat zij geen gestroopt vlees serveren en alleen met ‘ecologisch dynamische producten en zo’ werken. Maar gestroopt wild is verre van ecologisch. Door deze dieren te serveren, draag je indirect bij aan ecologische ontwrichting. In bepaalde gebieden wordt een derde van het wild illegaal om het leven gebracht. Daarnaast is het zo dat de restaurants in feite voor de hoofdprijs vlees serveren dat eigenlijk door belastinggeld wordt beschermd in natuurgebieden.

De restaurants in kwestie komen ervoor uit een beetje naïef te zijn geweest. En in het vervolg niet zomaar een jager te vertrouwen.


Rambam, elke donderdag 21:50 uur bij VARA OP NPO3!