Rambam: de keerzijde van vrijwilligersvakantie

24:45
Gezien
15
Bij aflevering Voluntourism

Een tussenjaar. Er even tussenuit. Jezelf vinden. Je kent het waarschijnlijk wel. De jonge westerling wil er maar wat graag even tussenuit. Veel jongeren kiezen ervoor vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Staat zo lekker op je CV. Maar wat vrijwel niemand weet, is dat er achter de schermen een wereld schuil gaat van kinderleed en profiterende westerse organisaties. Rambam duikt deze week in de schimmige wereld van het Voluntourism.

Help jezelf door een ander te helpen.
Dat is de slogan van Projects Abroad, een vrijwilligersorganisatie die goed geld verdient aan welwillende en vaak onwetende westerse jongeren en weeskinderen uit derdewereldlanden. Maar wacht even, dacht Rambam: De organisaties verdienen er bakken met geld aan, de westerse jongere voelt zich beter en heeft een geboost CV en een mooie nieuwe profielfoto, maar de arme weeskinderen… What’s in it for them?

Hechtingsproblemen
Moet je je voorstellen. Iedere maand zien de weeskinderen weer een nieuw gezicht. Jonge westerse kids, die helemaal niet zijn opgeleid voor pedagogisch werk, maar dat lijkt helemaal niks uit te maken. De weeskinderen dragen de consequenties van de business. Ze hebben last van hechtingsproblemen en weten niet meer wat liefde of houden van is.

Weeskinderen blijken helemaal niet wees. 
De vrijwilligersorganisaties met dollartekens in hun ogen willen het geld natuurlijk zien blijven binnenstromen. En dus moet er genoeg werk te doen zijn voor vrijwilligers. En dat betekent dat er wel genoeg weeskinderen moeten blijven. Unicef maakt zich al lange tijd zorgen om dit probleem. Een woordvoerder van Unicef zegt hierover:

“Deze kinderen zitten in een weeshuis, omdat ze nodig zijn om vrijwilligers een doel te geven”.

Wil je alles weten over de keerzijde van Voluntourism? Kijk dan 8 december naar Rambam.


Rambam: elke donderdag om 21:50 bij VARA op NPO3.