30-05
serie

Radio Gaga in een verslavingskliniek

Zo zoet als het bij Humanitas Deventer was, zou rauw is deze aflevering.

Chris Zegers en Eva Koreman staan met hun gepimpte radio-caravan in Zutphen. Bij een forensisch verslavingskliniek. Daar zitten mensen die veroordeeld zijn voor een delict dat ze onder invloed van drugs of drank gepleegd hebben. En iedereen heeft één duidelijk doel: beter worden!

Eén ding wordt meteen duidelijk. Hier zijn verhalen. Véél verhalen. En dat is dan ook preciés wat we willen. Dus de caravan staat, we zijn in de lucht. En we openen met Riders in the Storm van The Doors. There we go! 

Dennis, grote vent met dito ketting. 

De eerste gast is Dennis. Die op zijn 21e bij een motorclub gaat. Een tijd waarin hij drinkt. Véél drinkt. "Gemiddeld 1,5 krat per dag.” En ja, dan kan je dingen doen waarvan je de volgende dag denkt ‘dat had ik beter niet kunnen doen.’ “Spijt is een heel zacht woord voor hetgeen dat ik heb gedaan...” 

Ludo’s heftige verhaal

En dan is daar Ludo (46). Ludo komt uit een gezin met een overspannen moeder en een agressieve probleemdrinker als vader. Een verre van perfecte basis. Het verhaal wat Ludo vervolgens vertelt is inténs. Iets met hoe hij en zijn zus bezwijken onder de druk. Zij zelfs haar lichaam verkoopt. En uiteindelijk zelfmoord pleegt. Wow...  

Prethoofd Mohammed 

Mohammed komt na een - naar eigen zeggen - ‘klein opstootje’ in de kliniek. Een ruzie die ontstaat in de tijd dat hij kapot gaat van liefdesverdriet. Om die pijn weg te werken grijpt hij naar drugs. “Ik had dagen dat ik op vijf gram coke zat.” Zijn heftige verhaal staat zó in contrast met zijn reactie als zijn nummer gedraaid wordt. Ja het is een kutwoord, maar die blik is hártverwarmend.

Rick is zeven jaar clean!

Ook Rick (42) wil graag zijn verhaal doen. Vooral omdat hij over een maand zeven jaar clean is! En dat is een prestatie. Helemaal voor deze baas. In zijn ‘hoogtij dagen' gebruikte hij 200 tot 1000 gulden aan drugs… per dág! Coke, heroîne, drank en medicatie. Niks was ‘m vreemd. Iedereen had ‘m opgegeven, inclusief hijzelf. En zie ‘m nu zitten! Fúck wat knap.

En dan zit het er ook hier weer op. Wat een dagen. Wat een mensen. En wát een indrukken. We kunnen oprecht zeggen dat we hier als een ander mens weggaan dan dat we hier zijn gekomen. Tot volgende week!

Muzieklijst:UPDATE Tijdens onze opnames bij de afkickkliniek vertelt Ludo over zijn dramatische jeugd. Maar bovenal over zijn nieuwe pad. Clean en bezig met een baan. Een paar weken later gaan we terug. Hoe is 't nu met Ludo? Je ziet 't hier!