27-06
serie

Radio Gaga - Het wilde krakersleven

Ja, ja, ja, ja, ja, dit is Rrrrradio Gaga! Fijn dat je luistert! We strijken neer bij het Oude Rooms Katholieke Ziekenhuis in Groningen!

In het oude pand zat vroeger het Oude Rooms Katholieke Ziekenhuis. Toen het ziekenhuis in 1979 een nieuw onderkomen kreeg, kwam dit gebouw leeg te staan. Maar niet voor lang.

Krakers grepen hun kans en trokken met elkaar het oude ziekenhuis in. En zo ontstond in Groningen het grootste krakerspand ooit. Na heel wat wilde jaren is het nu uitgegroeid tot een woon- en werkpand dat de bewoners zelf beheren.

Wilde Guido
De 34-jarige Guido leidde een wild leven. Met het nodige drugsgebruik feestte hij van after naar after. Tot hij vier jaar geleden een hersenbloeding kreeg door vaatkluwen in zijn hoofd. Een aandoening waarvan hij niet wist dat hij het had tot hij in het ziekenhuis terecht kwam. De cocaïne trok hem bijna volledig van het padje. Nu missen een paar puzzelstukjes in zijn geheugen. Maar de toekomst staat open. Hij kreeg een vette tweede kans. Hoe hij die vult? Met feesten natuurlijk!

De Gemma en De Gemma
Voordat Gemma (22) in het ORKZ trok ging het thuis niet goed. En met haarzelf ook niet. Ze spaart diagnoses, zegt ze zelf. Depressies, post traumatische stressstoornis en een angststoornis. Dat leidde allemaal tot een zelfmoordpoging. Die mislukte. Haar beste vriendin Lotte belde over wat ze wilde eten die avond. Een magisch moment voor Gemma. Ze heeft nog steeds wel last van ups en downs. Ze is soms twee personen in één. Maar ze kan altijd rekenen op Lotte.

Het diepe in met Douwe
Douwe van 25 jaar heeft twee maanden in Lapland gezeten. Of nou ja, hij is echt letterlijk het land in gedoken. Hij is een zogeheten ice man. Oftewel: Douwe traint zichzelf om ijsbaden te nemen en dit vol te houden. Doet hij drie keer per week. En ja, ook in de winter. Hij geniet gewoon ontzettend van de winter en de kou.

Dani verloor haar man
Achttien jaar was Dani (44) samen met haar man Wietse. Hij was DJ in Amsterdam en zij rolschaatste voor hem langs. En vanaf dat moment is het altijd aan geweest. Ze kwam zelfs helemaal uit Duitsland om met hem in het ORKZ te wonen. Ze waren niet bij elkaar weg te slaan. Totdat hij vorig jaar overleed aan darmkanker. Wat ze het meeste mist aan hem? Zijn hart. Maar tijd heelt, zegt Dani. En daar moet ze gewoon nog even op wachten.

Dat was ‘m dan. De allerlaatste aflevering. En om Chris te citeren: “Indrukwekkend, inspirerend en een herinnering voor altijd.” Dat was Radio Gaga. We tunen voor nu uit mensen. Tot horens!

DE PLAYLIST VAN DEZE WEEKRadio Gaga zie je iedere dinsdag om 20.55 uur bij BNN op NPO3!