Problemen? “Praat erover op Whatsapp"

Veel jongeren vinden het lastig om met hun problemen naar een psycholoog te stappen. Op een nieuw platform kun je nu appen, chatten of bellen met een psycholoog van je eigen leeftijd.

Talk Buddies heet het. “Ik ben ermee begonnen, omdat ik van veel jongeren in mijn omgeving hoorde dat ze het een heel gedoe vonden om naar de psycholoog te gaan“, zegt initiatiefnemer Selim Nuijten (30).

Volgens hem is de drempel om naar de psycholoog te gaan veel te hoog. “Eerst moet je heel lang wachten voordat je aan de beurt bent en dan zit er vaak ook nog iemand tegenover je die twee keer zo oud is. Dan is er niet echt een klik en voel je toch niet op je gemak.”

Selim kende veel jonge psychologiestudenten die nog werkloos thuis zaten. “Toen dacht ik van: wat als je die twee problemen samen combineert?” Nu, een paar maanden later, heeft hij acht ‘talk buddies’ die dagelijks klaarstaan om met jongeren te chatten, appen, bellen of facetimen. “Zo kun je zelf bepalen met welke psycholoog je het beste matcht.”

Mette en Nala hebben last van een angststoornis en worden geholpen door een psycholoog.

Een soort Tinder van psychologen dus. De eerste 5 minuten zijn gratis en bedoeld om te kijken of er een klik is. Daarna betaal je 20 euro voor een uurtje. “Dat hebben we expres goedkoop gehouden, omdat jongeren vaak niet zoveel geld te besteden hebben.”

Maar je kunt toch ook gewoon bij je ouders of vrienden terecht? “Nou, ik merk dat jongeren het soms ook lastig vinden om hun problemen te delen met een bekende. Soms is het juist fijn om met iemand die je niet kent over je problemen te praten”, vertelt Selim.

Volgens de 30-jarige initiatiefnemer is de smartphone daar ultiem geschikt voor. “Het is echt iets van nu. Je kunt altijd en overal hulp vragen zonder dat je lang hoeft te wachten.” Dat je snel met meerdere psychologen in contact kan komen is volgens Selim ook een pluspunt. “Dan kun je precies uitkiezen of iemand wel bij je past.”

Nu kun je nog kiezen uit Pia, Carla, Nazmaa, Sabrina, Patty, Manon, Essy en Kathleen. Allemaal tussen de 20 en 30 jaar. “Maar in de toekomst hoop ik een hele grote database te hebben van allemaal psychologen waar je uit kan kiezen.”