Popcorntijd: Headhunters

In Popcorntijd bespreekt André Nientied wekelijks het leukste filmnieuws en de beste kijktips. Deze week: Headhunters.

Fargo in Noorwegen
Van de Noorse regisseur Morten Tyldum draait momenteel de sf-film Passengers in de bioscoop. Van die film is het script zo bedroevend dat hij zelfs niet gered kan worden door de aanwezigheid van Jennifer Lawrence in een badpak. Mijn collega’s van Movie Idiots hadden er terecht niet meer dan een mager vijfje voor over.

Veel beter kwam Morten Tyldum uit de verf met zijn Engelstalige debuut The Imitation Game (2014). De film over de briljante wiskundige Alan Turing kreeg 8 Oscarnominaties waarvan eentje voor regisseur Tyldum. Alleen de Oscar voor het script werd overigens verzilverd.

Coen Brothers
Tyldum had zijn toegangskaartje voor Hollywood te danken aan de geslaagde thriller Hodejegerne (2011), beter bekend onder de Engelse titel Headhunters. De film, naar een boek van de populaire thrillerschrijver Jo Nesbø, is een geestige actiefilm die doet denken aan Fargo en andere Coen Brothers-films. Temeer daar de hoofdpersoon van Headhunters, Roger Brown (Aksel Hennie) grote gelijkenis vertoont met Steve Buscemi, een van de vaste acteurs van de Coen Brothers.

Jambers
Deze Roger Brown leeft ondanks zijn bescheiden lengte (1.68 m) op grote voet: hij komt als geslaagde headhunter bij mensen over de vloer die prijzige kunst aan de muren hebben hangen. Dat komt goed uit, want hij combineert zijn legale werkzaamheden met een lucratieve hobby als kunstdief. Het lijkt wel een aflevering van Jambers: ‘overdag is hij headhunter, ’s avonds hult hij zich in het zwart en sluipt hij dure huizen binnen’.

Overdekt met poep
Dat Roger zijn hand zal overspelen voel je al aan zodra je zijn veel te mooie vriendin ziet. Inderdaad is Robert te gretig wanneer hij zijn oog heeft laten vallen op de prijzige Rubens van ene Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau, beter bekend als Jaime Lannister in Game of Thrones). Die Clas Greve is als ex-commando niet iemand om mee te spotten. Dat beseft Roger Brown pas wanneer hij na diverse bizarre ontwikkelingen en achtervolgingen overdekt met poep op de vlucht is - en daarmee zijn achternaam eer aandoet. Kortom, voor Roger Brown is het vandaag echt vrijdag de 13e.

Geloof mij maar: de Noorse thriller Headhunters is veel vermakelijker dan Passengers, waarvan hier nogmaals de trailer maar dan met de slechte recensies erbij.

Headhunters, vrijdag 13 januari, 22.15 uur, BNN, NPO 3


Andre Nientied

Over André
Eerst even wat schaamteloos name-droppen: van Matt Dillon tot Matt Damon, van Michael Fassbender tot Michael Douglas en van Martin Freeman tot Morgan Freeman (en dat was alleen maar de M): André Nientied interviewde bijna iedereen. Hij schreef jarenlang recensies, artikelen en interviews voor onder meer Nieuwe Revu en Nu.nl en reisde tientallen malen af naar Los Angeles en de filmfestivals van Cannes en Venetië. Maar zijn favoriete film blijft The Big Lebowski.

@nientied