’Sinds die dagenlange piep draag ik altijd oordoppen op festivals'

Bij serie 3vraagt

De meerderheid (58 procent) van de jonge festivalgangers tussen de 16 en 34 jaar heeft wel eens last gehad van piepende of ruisende oren na het bezoeken van een muziekfestival. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Festileaks.

"Het voelt alsof mijn oren bedekt worden en alles om je heen vaag klinkt. In de verte hoor ik dan een piep die steeds dichterbij komt en ineens overheerst", vertelt Fay (18 jaar) uit Rijswijk. Fay bezoekt regelmatig muziekfestivals en droeg lange tijd geen gehoorbescherming. Dat merkte ze daarna meteen: "meestal ging de piep na een korte tijd wel weg. Een keer had ik er dagenlang last van. Toen heb ik oordoppen gekocht. Nu draag ik ze altijd en denk ik er zelfs over om een aangemeten paar aan te schaffen".

"Een keer had ik er dagenlang last van"

Gehoorschade door harde muziek

Net als Fay geven veel van de ondervraagde jongeren aan dat de piep of ruis in hun oor meestal tijdelijk is. Toch houden de klachten bij sommigen langer aan of hebben ze last van permanente gehoorschade. 

"Wanneer je last hebt van een piep, zijn er door de harde muziek trilhaarcellen beschadigd", legt Audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum uit. "Een klein beetje schade merk je niet, omdat de pieptoon wegtrekt. Als het vaker gebeurt dan raken meer trilhaarcellen beschadigd en dan merk je dat de pieptoon niet weggaat. Eenmaal beschadigde trilhaarcellen kunnen niet meer herstellen." 

"Eenmaal beschadigde trilhaarcellen kunnen niet meer herstellen."

Oordoppen

Volgens De Laat geeft het dragen van oordoppen een goede bescherming: "maar niet van die goedkope oordoppen van schuim. Die zijn niet goed genoeg. Je kunt goede oordoppen met een muziekfilter erin kopen, die zijn ongeveer 10 tot 20 euro. Wil je echt van muziek genieten, dan kun je ook oordoppen op maat laten maken".

"Daarnaast kun je extra maatregelen nemen door niet te dicht bij de speakers te staan. Soms kan het geluid daar namelijk boven het lawaainiveau van 110 decibel komen en heeft de demping van je oordoppen veel te weinig effect. Zorg er ook voor dat je af en toe rust neemt, weg van de harde muziek", voegt de audioloog eraan toe. 

In het onderzoek van 3Vraagt komt naar voren dat twee derde (65 procent) van de jonge festivalgangers wel eens gehoorbescherming draagt op muziekfestivals. 

DTRH 1

Maximaal 103 decibel

Op festivals wordt de volumeknop vaak flink opengedraaid. Eén op de drie (33 procent) deelnemers aan het onderzoek vindt dat het geluid over het algemeen te hard staat. Nederland kent geen wettelijke geluidslimiet. Wel maakten poppodia en organisatoren van concerten en festivals afspraken over een maximaal geluidsniveau van 103 decibel. Later dit jaar komt er een herzien convenant waarin de naleving regels strenger worden. 

Volgens De Laat is dit een goede zaak: "straks krijg je pas een vergunning voor je evenement als je de garantie geeft dat het gemiddelde geluidsniveau niet boven 103 dB komt".

Daarnaast vindt de audioloog dat festivalorganisatoren hun bezoekers nu al beter kunnen waarschuwen voor de harde muziek. "Bijvoorbeeld met borden bij het podium waarop staat: Let op! Lawaai is schadelijk voor je oren. Net zoals de waarschuwingen op een sigarettenpakje."

Ook festivalbezoeker Fay denkt dat het promoten van gehoorbescherming beter kan. "Ik vind dat je zelf de verantwoordelijkheid hebt om goed op je oren te passen, maar festivalorganisaties kunnen het dragen van oordoppen wel aanmoedigen door meerdere verkooppunten op het terrein te maken. Nu is er vaak maar één kraampje voor soms wel 70.000 bezoekers. Maak het gemakkelijker voor bezoekers om oordoppen te scoren!"

Over dit onderzoek
Aan het onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, deden 2348 jonge mensen mee in de leeftijd van 16 tot en met 34 jaar, waarvan 1.086 festivalbezoekers. Het online onderzoek is gehouden samen met festivalplatform Festileaks en vond plaats van 6 tot en met 13 juni 2018. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, regio en stemgedrag. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO 3.