Peuken clean-up dag in Amsterdam

In Make Holland Great Again besteedde het GREAT-team aandacht aan het enorme aantal sigarettenpeuken dat via ons grondwater vissen, vogels en onszelf vervuilt. Enkele dagen na de uitzending vond er een peuken clean-up dag plaats in Amsterdam

In sigarettenfilters zitten zo’n 4.000 chemicaliën. Toch gooien we in Nederland jaarlijks 10 miljoen kilo peuken op de grond, dat is maar liefst de helft van al ons zwerfafval! Via het grondwater vervuilen we zo vogels, vissen en uiteindelijk onszelf. Daarom besteedde het GREAT-team in Make Holland Great Again aandacht aan dit probleem. 

Allereerst werd met een sociaal experiment getest in hoeverre mensen reageren op iemand die troep op de grond gooit tegenover iemand die een peuk op de grond gooit. Het resultaat: voorbijgangers reageren – gelukkig maar – erg verontwaardigd wanneer er zomaar afval op de grond wordt gegooid. Maar van het op de grond knikkeren van een sigarettenpeuk kijkt niemand op.

Tijd om deze viespeuken bewust te maken van wat ze doen. Sahil doopt mensen die op Amsterdam Centraal peuken op de grond gooien met een sticker om tot ‘vies-peuk’. Daarnaast gaat hij, met de hulp van explosievenopruimingsdienst Flo, Thijs en Rosa, gehuld in beschermende kleding de straten op om peuken te rapen en mensen bewust te maken van het gevolg van zo’n peuk die op straat terecht komt. 

Naast het team van Make Holland Great Again komen ook anderen in Nederland in actie tegen de vervuiling van sigarettenpeuken. Zo kwamen in Amsterdam veertig tot vijftig mensen bij elkaar om peuken op te rapen van straat en daarmee bewustzijn te creëren over afval in de natuur. En hun vangst was niet mis: rond de 50.000 sigarettenpeuken na tweeëneenhalf uur rapen.

Hoe dat eraan toe ging zie je hier.