Reizigers

Paul Goes (1981 - 2014) | Break Free

37:06
Gezien
12
Bij aflevering Break Free MH17 - Paul Goes

Paul stapt op 17 juli 2014, na een kort bezoek aan zijn familie in Nederland, met zijn kersverse gezinnetje in de Boeing met vluchtnummer MH17 terug naar zijn thuishaven, Maleisië.

In de speciale editie Break Free MH17 vertellen we het verhaal van vijf jonge passagiers die aan boord zaten van vlucht MH17. In de bloei van hun leven vertrokken ze naar Azië voor een onvergetelijke reis. Maar daar zouden ze nooit aankomen.

BREAK FREE MH17 – PAUL GOES

Naam: Paul Goes
Geboren: 15 mei 1981
Opgegroeid: Enschede
Gezin: Vrouw Shuba, dochter Kaela
Opleiding: havo, NHTV Breda (logistiek en technische vervoerskunde), Erasmus Universiteit Rotterdam (Urban, Port and Transport Economics)
Passie: reizen en zijn gezin
Droom: zo lang mogelijk genieten van het leven en zijn gezin
Hoogtepunt: Een hele lange lijst. Paul had de gave van heel veel dingen te kunnen genieten...

Pauls eerste jaren

Paul Goes wordt op 15 mei 1981 geboren in Enschede. Twintig minuten na zijn tweelingbroer Willem. Zijn grote zus Els is dan een jaar oud. De band tussen de tweeling is sterk en hebben vaak aan één woord genoeg. “We waren altijd samen, daar kwam niémand tussen.”

Break Free Paul broerszusjes

Paul en Willem

Maar er waren ook duidelijke verschillen tussen de broers. Zo is Willem meer de denker van de twee. En Paul de doener. Willem leert makkelijker, maar Paul maakt weer makkelijker vrienden. Willem is wat meer behoudend en dat terwijl Paul juist ontzettend de wereld wil ontdekken.

Break Free Paul Tweeling

Doe maar normaal

Bij de familie Goes heerst de sfeer ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Met uit school thee en koekjes, en op zaterdagavond een sinas en een bakje chips op de bank. Vader: “Ja, het ging allemaal heel normaal.” Paul en Willem hebben samen een krantenwijkje en hun vrije tijd bestaat uit voetballen, voetballen en nog eens voetballen.

Voetbal

Tijdens het voetballen ontmoet Paul zijn vrienden Huub en Matthijn. Huub en Matthijn zijn instant gecharmeerd door ‘dat kleine knuffelige kuitenbijtertje’ met zijn streken. Want dan laat ie op weg naar de kleedkamers weer eens iemand struikelen, of bindt ie stiekem iemands veters vast.

Break Free Paul voetbal klein

Een Brabo Tukker

De broers gaan ook gráág naar FC Twente. “Paul was fan van FC Twente, maar met name fan van de gezelligheid.” Omdat hij zo vrij is in de omgang, valt hij steevast op tussen de wat bescheidenere Tukkers. Els (zus): “Hij was meer een gezellige Brabander, dan een stugge Tukker.”

Break Free Paul Voetbal

Pauls eerste wereldreis

Als Paul begin twintig is, besluit hij op wereldreis te gaan. Met een goedgevulde backpack vertrekt hij naar Australië, Nieuw-Zeeland en Azië. Tijdens deze reis brengt zijn broer hem nog een verrassingsbezoek. Daarna reist Paul zelf nog door naar Thailand en Vietnam.

Zijn grote liefde Shuba

En dan, tijdens het laatste gedeelte van zijn reis, ontmoet hij tijdens een boottocht zijn grote liefde Shuba. De vonk slaat niet metéén over. Omdat Paul al met zijn hoofd bij Nederland is komt hij op Shuba over als een wat saaie jongen. Tóch wisselen ze contactgegevens uit, maar daar blijft het op dat moment bij.

Break Free Paul Shubalaptop

Terug naar Nederland

Terug in Nederland vindt Paul een baan in Breda, waar hij ook studeerde en al vrienden heeft. Daar neemt hij toch weer contact op met Shuba. En opeens is daar die klik. Uren hangen ze met elkaar aan de telefoon. En dan, totáál onverwachts voor zijn vrienden, staat Shuba opeens op de stoep.

Break Free Paul Studievrienden

Shuba in Nederland

Els: “Het eerste wat ik mij echt kan herinneren is dat zij klappertandend met ons kerst kwam vieren.” Zijn vrienden maken graag grappen over de combinatie van hun Paul en die práchtige Shuba. “Daar ben je nooit eerlijk aan gekomen.” Maar al snel hebben ze door dat het serieus is. Paul en Shuba zijn dolverliefd!

Break Free Paul ShubaNL

Actrice en fotomodel

Paul en Shuba besluiten voor onbepaalde tijd terug te gaan naar Maleisië. Paul wil ontdekken of hij ook dáár misschien een leven op kan bouwen. Waar Shuba in Nederland bekend staat als het klappertandende meisje blijkt zij daar een celebrity. Want Shuba blijkt daar een behoorlijk bekend fotomodel en actrice!

Break Free Paul Shuba model

Verstopt in een achterwijk

Shuba is streng Hindoestaans opgevoed. En omdat haar relatie met ‘een witte jongen’ dírect nieuws zou zijn besluiten ze zijn komst geheim te houden. Paul verblijft in die periode in een klein simpel apartementje in een wijk verderop. Alleen Shuba’s zus weet dat hij er is. Willem: “Dat hij een goede baan opzegde om daar te zijn… dat is toch knettergek?”

De start van Pauls gezin

Omdat Paul niet afhankelijk van Shuba wil zijn zoekt hij een baan. Hij gaat werken bij een helpdesk waar hij al snel manager wordt. In zijn vrije tijd helpt hij Shuba bij haar carrière. En na de grote spannende ontmoeting met haar ouders is de kogel door de kerk… ze gaan trouwen én krijgen een kindje!

Break Free Paul1

Even terug naar Nederland

In de zomer van 2014 komt Paul met zijn gezinnetje naar Nederland. Els: “Achteraf gezien kan je zeggen dat het een soort afscheidstour was.” In diezelfde periode viert Willem de verjaardag van zijn zoontje. Paul laat weten dat hij er niet bij kan zijn, maar Willem besluit het feestje niet te verzetten. “Ik vond het te makkelijk. Híj kiest ervoor om naar Maleisië te gaan en dan moet hier opeens de rode loper uit?”

Break free Paul gezin2014

En dan opeens, op de dag van het feestje, staat Paul tóch voor Willems neus. Willem: “Wat de fuck doe jíj nou?” Paul geeft aan dat als ie toch in de buurt is, hij net zo goed even een bakkie kan komen doen. Bij hun afscheid geeft Paul hem nog een dikke knuffel en zegt hij voor het eerst ‘Ik hou van jou’ tegen zijn broer.

Willem op reis

Eén van Pauls wensen was dat hij Willem nog eens mee zou kunnen nemen naar de Cameron Highlands in Maleisië. Een plek die bekend staat om haar betoverende zonsopgang. Maar naast de prachtige natuur is Willem vooral benieuwd naar Pauls leven in Maleisië. Met Break Free MH17 stapt hij het vliegtuig in om dát te ontdekken.


Lees ook: Break Free MH17 - Tallander Niewold


Break Free, elke donderdag om 20:55 bij BNNVARA op NPO 3.