Overlevenden over de aanslag in Bataclan

Bij aflevering Die avond in Bataclan

Twee jaar na de terroristische aanslag in het Bataclan-theater komen een overlevende en betrokkenen aan het woord.

Op 13 november 2015 speelt rockband the Eagles of Death Metal in het Parijse Bataclan-theater. Na ongeveer een uur spelen dringen drie mannen met machinegeweren de concertzaal binnen en openen het vuur op de mensen in de zaal. De weerloze concertgangers proberen aan de kogels te ontkomen door via nooduitgangen en het dak het gebouw te verlaten. Dat is niet iedereen gegund en in totaal 89 mensen komen om.

Condoleances op Twitter
Een van deze slachtoffers is de Franse Lola Salines, die samen met de Nederlandse Ferry Zandvliet naar het concert ging. Documentairemaakster Jessica Villerius spreekt met haar vader Georges, die op Twitter het overlijden van zijn dochter vernam. "Niemand kon mij iets vertellen, terwijl ik wist dat ze in de Bataclan was. Op den duur zag ik condoleances op Twitter binnenkomen waarbij de naam van mijn dochter werd genoemd".

Geluk en verbijstering
Ferry overleefde de aanslag wonder boven wonder wel. "Als je een simpele berekening maakt, heeft 1 op de 3 die avond een al dan niet dodelijke kogel gehad. Ik heb echt geluk gehad." Als onderdeel van zijn herstel heeft Ferry contact gezocht met Azdyne Amimour, de vader van een van de daders Samy.  
"Ik snap dat mensen er een oordeel over hebben, maar dat is misschien omdat ze niet beter weten. Ik weet zeker dat hij zijn zoon niet heeft opgevoed om uiteindelijk met een Kalasjnikov mensen dood te schieten in de Bataclan." 


3Doc: Die avond in Bataclan zie je maandag 13 november om 22.15 bij BNNVARA op NPO 3.