27-12

Opstijgen met de fiets

Wat we vroeger wilden worden en later zijn

"Het is een soort sauna op wielen!" Halil Horzum, één van de jonge ondernemers waar we mee hebben afgesproken, geeft de groen-witte bezorgfiets een zetje om me op gang te helpen. De zon schijnt op haar hardst en zorgt voor een tropische temperatuur in de plastic cabine. Met deze fiets bezorgen de drie jongens achter de allereerste halal bezorgservice van Nederland dagelijkse boodschappen door heel Amersfoort. Het zweet druppelt langs mijn gezicht, ik ben blij dat ik alleen maar even een proefritje maak.

Het was niet persé de jeugddroom van Halil om halal-bezorger te worden. Hij beoogde een carrière als piloot, maar zijn zicht bleek daar niet goed genoeg voor en nu probeert hij naar eigen zeggen ‘een beetje op te stijgen met de fiets’. En dat opstijgen lijkt te zijn gelukt, want sinds de lancering van het bezorgbedrijfje stromen de bestellingen binnen. Ik kijk naar Halil die een paar mango’s in een bruine, papieren zak verpakt en vraag me af wat hij vindt van de wending die zijn leven heeft genomen. Eten rondbrengen op de fiets is toch iets anders dan met een Boeing door de wolken suizen. 

Droombaan
Zelf wist ik als kind nooit wat ik later wilde worden en ik was dan ook vaak jaloers op leeftijdgenootjes die het wel dachten te weten. Ik kijk naar mijn blauwe mouw en grinnik. Laatst vroeg iemand of bij Jan werken mijn droombaan was en zei ik zomaar ‘ja’. Ik zie mezelf in de reflectie van de fietskar. Misschien is dit wel ‘later’ en misschien ben ik zonder dat ik het door had allang iets geworden. 

De fietskar is geladen met gekoelde kisten vol bestellingen en collega Bayram maakt zich op om aan de bezorgroute te beginnen. Halil en ik zien hoe de kar vaart maakt, in de verte de hoek om slaat en uit het zicht verdwijnt. Halil lacht: "Het was onze droom om iets unieks te maken en dat hebben we gedaan". Ik lach terug en bedank hem voor de fantastische dag. Geen van allen hadden we enig idee waar we later zouden uitkomen en nu staan we samen hier: zij als blije bezorgers, ik als blije Jan. En misschien is dat juist wel het allerleukste van het leven, dat dromen kunnen uitkomen zonder dat je wist dat je ze had.

Bekijk hier de video: