Op zoek naar de Boston Bomber

Bij aflevering The Thread

Een documentaire over een moderne heksenjacht.

Onmiddellijk na de aanslagen tijdens de marathon in Boston in 2013 stroomt het internet vol met beelden van amateurfilmers. Gesterkt door de aanmoedigingen van hun volgers, gaan gebruikers van het internet platforms Reddit, Buzzfeed en Twitter op zoek naar de daders. De threads en hashtags over de aanslag draaien al snel overuren.

Rechtssysteem in 140 tekens
Social media trekt niet alleen de rol van informatieverstrekker naar zich toe, maar ook die van detective, aanklager en rechter. Met bronnenonderzoek en privacy houdt men geen rekening en de verdachtmakingen gaan al snel over en weer. Al snel gaan de naam en persoonsgegevens van een onschuldige jongeman de hele wereld over. En zelfs Jay Z en Beyoncé (bij het evenement aanwezig) zijn genoemd in een conspiracy theory. Het geeft maar eens aan hoe de gekte toe kan slaan, wanneer we massaal in de digitale pen kruipen.

We werken allemaal mee aan die chaos
De 3Doc: The Thread gaat over die gekte. Vrij pijnlijk wordt in beeld gebracht hoe het uit de hand kan lopen als iedereen zichzelf opwerpt als deskundige. Online zijn feit en mening niet altijd even goed van elkaar te onderscheiden. In de drang een dader voor de aanslagen aan te wijzen, gaan we voorbij alle grenzen. En ongemerkt doen we er zelf aan mee.

Vanaf maandag 17 oktober zijn het twee weken lang de Privacyweken op NPO 3. Ook deze 3Doc valt onder dat thema. Alles wat we daarin behandelen lees je hier.


3Doc: The Thread: Dinsdag 25 oktober om 22:50u bij AVROTROS op NPO3