'Op school hebben ze het me niet altijd even makkelijk gemaakt'

In de documentaire Hockeymeisjes krijgen we een inkijkje bij een grote hockeyclub, waar meiden alles doen voor hun favoriete sport.

Documentairemaakster Natasja van Wijk (47) volgde een jaar lang de meiden van een van de beste hockeyclubs van Nederland: de meisjes A1 van hockeyclub AH&BC. De documentaire laat de toewijding zien, maar ook alle opofferingen die de weg naar de topsport met zich meebrengt. 

"Hockey speelt een hele grote rol in mijn leven", vertelt Hanna Bergkamp (16), hockeyster bij de A1. "Ik train 5 tot 6 keer in de week. Je zou kunnen zeggen dat hockey belangrijker is dan school, maar ik wil ook een opleiding volgen. Een diploma halen is belangrijk, maar als ik zou moeten kiezen, word ik liever landskampioen."  

De hockeymeisjes staan op een keerpunt in hun leven. Ze spelen hun laatste seizoen. In Amsterdam-Zuid moeten de meisjes aan hoge verwachtingen voldoen in aanloop naar het landskampioen. Er opofferingen gedaan met maar één doel: de beste worden. De documentaire gaat over hockey, maar nog meer over volwassen worden en keuzes leren maken. 

"Ik wilde graag een film maken waarbij de ontwikkeling richting volwassenheid centraal staat", vertelt Natasja. Dit team is niet alleen heel talentvol, maar ook heel uniek. Binnen de ploeg zitten er zeven hockeyers onder de 18 jaar bij het Nederlands jeugdelftal. Dat maakt het een bijzondere lichting." 

Topsport combineren met school is moeilijk, maar volgens Hanna is het te doen. "Ik heb mijn opleiding gehaald, maar ik ben weinig op school. Of omdat ik te moe ben, of omdat ik moet trainen. School hield op het begin rekening met mijn schema, maar op een gegeven moment verboden ze mij om een wedstrijd te spelen. Ik heb weleens een brief gekregen van de leerplichtambtenaar, omdat ik vaak te laat kwam. Op school hebben ze het me niet altijd even makkelijk gemaakt." 

Hanna heeft een sociaal leven, maar alle feestjes meepikken kan niet meer. "Feestjes in de avond moet ik echt overslaan, maar een drankje doen in de middag kan wel. Voor andere mensen voelt dat misschien als een opoffering, maar ik heb het er voor over." 

Voor haar vriendin en teamgenoot Sosha Benninga (16), staat hockey ook op de eerste plaats. "Mijn leven draait echt om hockey. Soms is het ook echt belangrijker dan school. Al mijn tijd en aandacht gaan naar de sport, hierdoor verdwijnt school naar de achtergrond."

Je moet er wat voor overhebben, zelfs als dat betekent dat je niet altijd het leukste gezelschap bent op feestjes. "Als ik al naar feestjes ga, moet ik altijd eerder weg dan de rest. Maar als ik op dat veld sta, dan geniet ik echt. Daar kan geen feestje tegenop." 

De film Hockeymeisjes is vanavond om 21.55 te zien op NPO3.