20-05

Op de Zuidas draagt iedereen een masker | Zuidas

Op de Zuidas zijn we grote fans van maskers. Heeft je grote liefde je gedumpt, omdat zij het even ‘niet meer weet?’ Zijn je ouders na 30 jaar huwelijk uit elkaar gegaan? Of heb je weer je kind huilend op de crèche achter moeten laten? Je voelt je misschien als dat ene tomaatje dat onderin de fruitmand ligt weg te rotten, maar daar hebben ze op de Zuidas geen boodschap aan. Een crisis is niet ‘billable.’ Er moet geld verdiend worden. En dus moet je je schouders eronder zetten. Maar hoe dan?

Je gaat voor de spiegel staan en herhaalt een mantra. “Vandaag wordt een mooie dag. Vandaag wordt een mooie dag.” Net zo lang tot je er zelf in gaat geloven. Je hijst jezelf in pak, zet je werk-masker op en springt op die Van Moof fiets om papier te schuiven op de Zuidas. 

De Corporate Ken’s en Barbies van de Zuidas laten hun sores thuis. Op werk zijn ze professioneel en dat is het tegenovergestelde van emotioneel. Tijdens functioneringsgesprekken gaat het "lekker", projecten zijn altijd “mega interessant” en bij de vraag hoe je jezelf over 5 jaar ziet zegt niemand eerlijk: “Op Bali, voor mijn duikschool.” 

Gek genoeg wemelt het op de Zuidas van HR-goeroes die met kreten gooien. Work/Life balance. Authenticiteit. Leef waardevol. Maar als die ene ‘Zuidasser’ na genoeg HR-kreten gaat geloven dat hij dus wel zijn masker af kan zetten, en deelt dat het uit is met zijn relatie, dan schrikken we. Error: te veel emoties. Moeten we hem nu troosten? Of moeten we ons zorgen maken dat we zijn werk moeten gaan controleren? Collega’s zijn nou eenmaal niet hetzelfde als je vrienden, ook al zie je ze vaker.  Dus na een paar awkward blikken in zijn richting en de suggestie om een dagje thuis te werken, voelt de ‘Zuidasser’ zich naakt en zet hij teleurgesteld zijn masker weer op. "Nee, er is niets aan de hand. Geef mij dat rapport maar. Dit is juist de afleiding die ik nodig heb." 

Op dat moment gaat er een zucht van opluchting door de afdeling. Alles is weer normaal. Emoties zijn weer ingekapseld, veilig weggestopt. Maar wat als je problemen thuis je inhalen? Als dat masker barstjes begint te vertonen en je je niet langer kunt verbergen? Wees niet bang, zonder masker ben je misschien kwetsbaarder. Zul je af en toe gek aangekeken worden. En ben je de ‘excentrieke’ collega. Het is even doorbijten, maar uiteindelijk ben je beter af. 

De corporate Ken’s en Barbies op de Zuidas zijn inwisselbaar. Er zijn honderden anderen die dezelfde of méér vaardigheden bezitten. Maar zonder masker zal jouw persoonlijkheid en jouw creativiteit je onderscheiden van de kantoorhamsters. En er is meer, je bent het grootste deel van de week op je werk. Je verschuilen achter een masker kost energie. Energie die beter gebruikt kan worden, aan je werk bijvoorbeeld. Of nog belangrijker aan het fixen van je privéleven. Dus huil soms gewoon. Je masker afzetten zal je opluchten en met een beetje geluk anderen inspireren.

- Zo Zuidas


Zuidas elke zondag om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 3