Op de bres voor de zwangere student

Met je dikke buik de trappen op omdat je de lift niet mag gebruiken, twee dagen na de bevalling naar de les moeten omdat je anders van school geschopt wordt en een decaan die zegt ‘tja dan had je maar niet zwanger moeten worden’.

(Foto: Flickr/ Raúl Hernández González)

Zwangere studenten hebben het niet altijd even gemakkelijk in Nederland.

Elsa – niet haar echte naam - volgde een mbo-opleiding in de zorg toen ze zwanger werd. Toen ze vroeg of ze verlof kon krijgen, kreeg ze nee op rekest. “Want ik had het zelf veroorzaakt, zeiden ze. Ze dachten dat ik het toch niet zou halen. En daarna mocht ik ook de lift niet gebruiken toen ik bekkeninstabiliteit had.”

Gisteren heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die MBO-studenten recht op zwangerschapsverlof geeft.

Een stap in de goede richting, vindt Annemieke de Jong van Steunpunt Studerende moeders. Ook zij volgde 16 jaar geleden een mbo-opleiding toen ze zwanger werd. “Ik had geluk dat ik zou bevallen in de zomer dus geen lessen miste, maar anders was het nooit gelukt, want ik kreeg geen verlof en geen financiële compensatie van de opleiding.”

In 2015 waren er 12.000 studerende moeders en zwangere studenten in Nederland. Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs blijkt dat de helft van de mbo-studenten de opleiding verlaat zonder diploma. Op het hbo en de universiteit is het aantal uitvallers nog hoger, ongeveer twee derde van de studerende moeders redt het daar niet.

De Jong helpt veel zwangere studenten – zoals Elsa - en ziet dat opleidingen nog steeds worstelen met het onderwerp. “Ze moeten eigenlijk helpen, maar ze weten zich gewoon geen raad met een zwangere student.” Het gevolg is dat de student zelf vrijstellingen moeten regelen bij docenten. “Er is niemand die ze helpt en ze zijn afhankelijk van willekeur. De ene docent of decaan helpt en de andere zegt: daar heb je toch zelf voor gekozen?”

Het verplicht verlof op het mbo is een stap in de goede richting, “maar er is nog heel veel te doen”. Wat dan? “Er is nu nog geen financiële compensatie op het mbo. Op hbo en universiteiten kun je wel compensatie krijgen, maar nog geen verlof.” Dat moet worden rechtgetrokken, vindt De Jong.

Daarnaast moet de mentaliteit veranderen, vindt ze. “Er zijn nauwelijks faciliteiten voor als je zwanger bent of kinderen hebt. Je mag vaak bijvoorbeeld niet de lift of de kolfruimte gebruiken want die zijn voor het personeel. Er moet meegedacht worden over hoe je je jaar kunt aanpassen op de zwangerschap en daarna hoe je de roosters kunt aanpassen op kinderopvang.”