Op 4 mei zijn we om 20.00 uur twee minuten stil

Vandaag is de Nationale Dodenherdenking.

Het is vandaag 4 mei, de dag dat we alle Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdenken. Om 20.00 uur is heel Nederland 2 minuten stil, en op de Dam in Amsterdam is een grote dodenherdenking waar ook de koning en koningin bij zijn.

Vanaf 19.50 uur is op alle drie de publieke zenders de Nationale Herdenking op de Dam te zien, met onder andere de kranslegging door koning Willem-Alexander en koningin Máxima en de twee minuten stilte om 20.00 uur. Op Snapchat is de NOS  er ook: volg nosnieuws om snaps van de Dam te checken.

Officieel herdenken we op 4 mei dus de Nederlandse oorlogsslachtoffers, maar daar is elk jaar weer discussie over. Bij de NOS vroegen ze vijf mensen met verschillende achtergronden waar zijn aan denken in die twee minuten stilte. Van vluchtelingen tot Surinamers, dit is wie zijn vandaag herdenken

mesnen

TREINEN

Heel Nederland is om 20.00 uur even stil, dus ook de 330 treinen die dan door het land rijden. En dat is nog best een ingewikkelde operatie, zochten ze uit bij NOS op 3. Arjan Spoormans (true story) is regisseur reisinformatie en eindverantwoordelijk voor het stilleggen van het spoornet op 4 mei. Denk: de tekst op de informatieborden krijgen, communiceren naar de conducteurs en ervoor zorgen dat de machinisten hun trein precies op het goede moment even stopzetten.

"De klus an sich is prima te overzien", zegt Arjan. "Maar het mág niet fout gaan. En ik ben wel bang voor de eerste tweet waarin staat dat er ergens in Nederland in die twee minuten toch iets is omgeroepen."

Opgroeien in een nazi-gezin

Even stukje throwback naar de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse Dick groeide op in een nazi-gezin, zijn vader was een NSB'er. Bijna kreeg hij vuile handen. EenVandaag zocht hem op en sprak met hem.