14-11
film

Oorlogswinter op NPO 3

Een sloot prijzen, goed verkocht in binnen- en buitenland. Oorlogswinter neemt je mee naar de laatste ijskoude winter van WO II.

Verenigde Staten, China, Australië, Frankrijk, Ierland, Nieuw-Zeeland, Duitsland en de Scandinavische landen waren naast Nederland enthousiast over Oorlogswinter. Regisseur Martin Koolhoven leverde een mooi stuk werk af met de boekverfilming. 

Oorlogswinter is gebaseerd op de met een Gouden Griffel bekroonde, bestseller van Jan Terlouw. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de Tweede Wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Als een volwassen man moet hij zijn eigen beslissingen nemen.

800.000 bezoekers
Oorlogswinter wist in 2008 meer dan 800.000 bezoekers naar de bioscoop te trekken. De film kreeg een berg prijzen, waaronder enkele Gouden Kalveren en kwam terecht op de shortlist van de Oscars. De film draaide in meer dan honderd zalen in Amerika. Kortom, trek wat warms aan en ga terug naar de laatste ijskoude winter van de Tweede Wereldoorlog. 


Oorlogswinter, zaterdag 14 november, 20.00 uur, Max, NPO 3