Oorlog in streaming-land: heb je straks vijf abo's nodig om series te kijken?

Nieuwe Disney-films zijn in Amerika niet meer te zien op Netflix. Wat betekent dat voor jou?

Jongens, we moeten het even over Netflix hebben. ALLE nieuwe dingen van Disney komen in de VS niet meer op Netflix. Komt doordat Disney een eigen streamingdienst begint. Zo komen er steeds meer aanbieders van online video. Zitten we straks allemaal met 5 abonnementen om onze series en films te kunnen kijken?

Toen Netflix begon, kon je alleen maar dingen streamen die al bestonden. Tot het bedrijf op een gegeven moment zelf series en films ging maken (hallo House of Cards). Omgekeerd gaan bedrijven als Disney nu (en eerder al Amazon en HBO) zelf weer streamingdiensten aanbieden. Zelfs Facebook. Vooral in Amerika, maar RTL doet hier in Nederland met Videoland hetzelfde.

via GIPHY

Streamingdiensten gaan dus eigen series en films maken. En bedrijven die oorspronkelijk alleen series en films maakten, gaan nu ook streamen. Iedereen wil eigenlijk zoveel mogelijk van het proces zelf in handen hebben. Daarom gaat Disney weg bij Netflix. Daarom koopt Netflix Millarworld, een stripboekenlabel. Zoveel mogelijk zelf doen is het doel.

YEAH CARE

Fijn voor ze, zolang wij maar lekker series kunnen kijken toch? Dat is tot nu toe vrij makkelijk. Vroeger keek je wat op tv was, nu kijk je Netflix of misschien HBO. Maar als iedereen eigen streamingdiensten gaat aanbieden, is dat soms wel lastig. Zoals met Game of Thrones nu. Klanten van Ziggo kunnen legaal via HBO kijken. De rest van Nederland moet eigenlijk wel downloaden, of snel Ziggo nemen. 

GIMME SERIES

En dit is pas het begin van de trend. Want dat bedrijven én streamen én zelf dingen maken, dat wordt alleen maar meer, schrijft The Verge. En zoals altijd merk je dat eerst in Amerika. In Nederland zal het zo'n vaart niet lopen, denkt mediadeskundige Jeroen Mirck. "Videoland probeert het wel. Maar het Nederlandse taalgebied eigenlijk te klein voor heel veel verschillende aanbieders. Zelf een serie maken is dan heel kostbaar."

En dat betekent dat je hier niet zo snel met heel veel verschillende abo's zal zitten. Dat is fijn. Maar minder fijn is dat je dus - net als met Game of Thrones nu - series soms gewoon niet legaal kan kijken. "Die aanbieders werken allemaal niet samen, die gaan voor hun eigen belang en willen zo veel mogelijk geld verdienen. Disney en Netflix zijn daar een goed voorbeeld van. Ze handelen uit eigenbelang, en de klant staat dan dus een beetje buitenspel."