112:17
06-07

Onze toppers op het EK Atletiek (en Rio)

Op dit moment worden in Amsterdam de Europees Kampioenschappen atletiek gehouden. Wij lichten ónze toppers er tussen uit met mooie beelden.

Jarenlang heeft Nederland op atletiekgebied moeten teren op het Olympisch goud van Ellen van Langen in 1992. Gelukkig gloort er hoop. Medaillekansen zijn er deze zomer namelijk genoeg op de atletiekbaan voor Nederland. Maar voordat ze naar Rio afreizen is er eerst nog het EK atletiek in Amsterdam, waar ze hun vorm kunnen meten. En laat dat nou toevallig deze week zijn!

De grootste kanshebbers op eremetaal hebben wij er tussenuit gezocht en lichten ze hieronder voor je uit. We hebben daarbij dankbaar gebruik gemaakt van de beelden van De Wandeling, Holland Sport en Bureau Sport.

Dafne Schippers op weg naar de perfecte sprint in Holland Sport
Atlete Dafne Schippers is de grote belofte voor Olympisch goud op de 200 meter sprint in Rio de Janeiro. Wilfried interviewt Schippers en observeert haar als zij met haar coach Bart Bennema minutieus werkt aan haar startsnelheid op het Spaanse eiland Tenerife.

Dafne komt vrijdag en zaterdag in actie en eventueel in de finales op zaterdag en zondag.

Hoogspringen met Nadine Broersen in Bureau Sport
Frank Evenblij onderzoekt of het mogelijk is om het hoogspringen verder te innoveren. Al jaren springen alle atleten volgens de 'Fosbury-techniek' en dat moet toch anders kunnen, denkt hij. Nationaal recordhoudster Nadine Broersen legt uit waarom dat niet zo eenvoudig ligt.

Nadine komt vrijdag en zaterdag in actie.

Gregory Sedoc is nog nooit zo traag geweest. Uit Holland Sport
Met de superslomo-camera van Holland Sport is goed te zien hoeveel kracht, precisie en techniek er komt kijken bij het hordelopen. Gelukkig bezit Gregory Sedoc een flinke portie van alle benodigde onderdelen.

Gregory komt vrijdag in actie en eventueel in de finales op zaterdag.

Sifan Hassan: een roofdier dat afwacht en toeslaat op het goede moment. Uit Holland Sport
Sifan Hassan vluchtte in 2008 uit Ethiopië om in Nederland een bestaan op te bouwen. Ze kreeg een paar hardloopschoenen en is nu de grote favoriet voor goud op de 1500 meter in Rio de Janeiro. Wilfried de Jong blijft een paar dagen dicht in de buurt bij Hassan. Hij ziet haar winnen én verliezen.

Sifan komt vrijdag in actie en eventueel in de finale op zondag.

Churandy Martina blijkt ook rustig te kunnen lopen in De Wandeling
Sander de Kramer wandelt met sprinter Churandy Martina, de snelste Nederlander ooit. Met zijn eeuwige positivisme en zijn vaste oneliner 'Ik ben blij', steelt hij al jaren de harten van bijna alle Nederlanders. Martina vertelt over zijn jeugd op Curaçao, zijn leven als topsporter en zijn dramatische diskwalificatie in Peking omdat hij met zijn linkervoet over de witte lijn liep.

Churandy komt donderdag, vrijdag en zaterdag in actie en eventueel in de finales op donderdag, zaterdag en zondag.

'Blade Babe' Marlou van Rhijn in gesprek met Frank Evenblij. Uit Bureau Sport
Frank Evenblij gaat met paralympisch kampioene Marlou van Rhijn naar de atletiekbaan. Daar leert Frank de ins en outs van het rennen op blades en ondervraagt Marlou naar haar dromen en motivatie. Ook na Paralympisch goud blijft er nog genoeg te winnen over.

Marlou komt zaterdag in actie bij de Para-Athletics Challenge.


NOS Studio Sport EK Atletiek: vanaf woensdag 6 juli om 17:00u op NPO 2
Sportzomer 2016: dagelijks van 9:30u tot 23:00u op NPO Radio 1