Ontgroenen - Hoe ver is te ver?

40:27
Gezien
3127
Bij aflevering Ontgroeningen

Wie bij een studentenvereniging wil, moet zich bewijzen. Dat is logisch, en dat hoeft niet makkelijk te zijn. Maar waar ligt de grens?

De laatste jaren ontkom je er rond augustus niet aan: smeuïge én schokkende verhalen uit de studentensteden over ontgroeningen. Drinken tot je moet kotsen, gesloopte restaurants, en in het ergste geval zelfs lichamelijk letsel.

Gedragscodes

Dat ontgroeningen niet voor de poes zijn mag niet vreemd zijn. Maar nadat het in het verleden een aantal keer goed misging, hebben verschillende universiteiten met de studentenverenigingen gedragscodes opgesteld.

Daarin staat bijvoorbeeld dat de lichamelijke en geestelijke integriteit van aspirant leden nooit in het geding mag komen. In andere woorden: je houdt de feuten in goede gezondheid, en je treitert ze ook niet kapot.

Hoe komt het dan dat die verhalen ons toch blijven bereiken?

Tijd voor operatie undercoverfeut

Dat dachten Rambammers ook, want al die gedragscodes en beloftes strookten niet met de verhalen die rondgingen en soms zelfs het nieuws haalden. Tijd dus om vijf undercoverfeuten op pad te sturen en zelf te ondervinden hoe de ontgroening er bij vier corpsverenigingen aan toegaat.

Spugen in het gezicht, astmamedicijnen afpakken, gedwongen eten. Dat ziet er niet bepaald gezellig uit. Je moet er wel heel graag bij willen horen om dat te ondergaan. En het lijkt niet alsof dit in de gedragscodes wordt goedgekeurd. Hoe zit dat?

Beloftes

Toen de Rambammers hierna een belrondje langs de verenigingen deden om verhaal te halen, was niemand bereid ze te woord te staan. Er werden geen details vrijgegeven en ook persvoorlichters hielden hun kaken stijf op elkaar.

Nadat Rambam het Utrechtse vrouwencorps UVSV en het de mannenafdeling van het Rotterdamse corps RSC/RVSV geconfronteerd had met het bericht dat er undercoverbeelden waren, wilden de verenigingen wel reageren. Met een statement. Rambam mocht wederom geen vragen stellen.

En dan kan je niet veel anders dan beterschap beloven. Óp camera:

Ook de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit kregen de beelden te zien, waarna ze besloten de banden met de verenigingen voorlopig op te schorten. Lees hier en hier de verklaringen van beide universiteiten.

Oordeel zelf

Wat vind jij zelf van de ontgroeningen? Kijk onze aflevering en oordeel zelf!

Extra

En wil je nou lid willen worden van een vereniging en maak je je enorm zorgen over eventuele ontgroeningen? Dan checkt Veras nog even hoe het bij een paar andere verenigingen zit:

En over een paar jaar is Prinses Amalia misschien wel aan de beurt. Dat is best heftig voor die lieve meid. Dus belt Lars de RVD om er zeker van te zijn of het nou “Hare Majesteit Feut” of “Feut Hare Majesteit is”.