21-07

Ontbijtrecept : Frittata

Frittata van de avondrestjes -Het favo ontbijt recept van chefkok Freek van Noortwijk: aanstormend talent uit de Nieuwe Garde. #FoodBezig

De Nieuwe Garde volgt jonge veelbelovende chefkoks en een sommelier in de keuken en het dagelijks leven.

Recept: fritatta
Freek van Noortwijk: "Soms als ik in de zomer met familie ben, maak ik 's avond een grote pan pasta. Zo simpel mogelijk, dus bij voorkeur alleen een goede saus, parmezaanse kaas en verse kruiden. Daarnaast vind ik het dan heerlijk om een grote schaal met geroosterde groenten en wat gegrild brood te serveren. Iedereen kan dan zelf opscheppen, de groenten met zijn handen eten, de saus met brood van je bord scheppen, etc. 

Terug naar de basis
Het gaat hier voor mij om de connectie met het eten. 
Terug naar de basis. Het delen van heerlijk eten, goede wijn en grappige of ontroerende verhalen met de mensen van wie je houdt! 

Gebruik de restjes
Ik maak altijd teveel, zodat ik de volgende ochtend van de restjes een Frittata kan maken! Eén van mijn lievelings ontbijtjes (verkleinwoord is hier allicht niet geheel op zijn plek) als je ook een paar stevige flessen rode wijn gedronken hebt. Je hoeft daarna waarschijnlijk niet meer te lunchen!"

Ingrediënten voor 8 personen:

500 gr pasta van de dag ervoor 
(In mijn geval penne met saus van tomaat, gepofte paprika, rode peper, knoflook, zoete ui, rozemarijn, witte wijn en venkelzaad)
250 gr geroosterde groeten van de dag ervoor 
(in mijn geval venkel, groene asperge, paprika, courgette, rode uit en tomaat)
10 eieren 
1/2 bos gehakte basilicum
1/4 bos gehakte peterselie
100 gr geraspte parmezaan of pecorino 
Olijfolie, peper en zout
24 plakken gegrild brood van de dag ervoor (optioneel)

Bereidingswijze:

Kluts de eieren en meng met de pasta, geroosterde groenten, parmezaan en kruiden. Breng goed op smaak met peper en zout. Verhit een goede scheut olijfolie in een grote anti aanbakpan en voeg het eiermengsel toe. Bak op laag vuur gedurende enkele minuten, zonder al te veel te kleuren. Zet vervolgens 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. 

Leg de laatste 5 minuten de restanten van het gegrilde brood op een ander rek in de oven, om hier crostini's van te maken. Check of al het ei gestold is. Laat enkele minuten rusten en server op een groot bord. Garneer eventueel met groene kruiden, snij de frittata in punten en serveer met de crostini's...
 

Eet smakelijk! 

Ps. "

Indien je de avond ervoor iets anders - of niet - hebt gekookt, kan je natuurlijk in de ochtend wat groenten grillen en pasta koken. Pasta kan ook vervangen worden door aardappel of helemaal weggelaten worden."


De Nieuwe Garde, vanaf woensdag 10 mei, 21.30 uur, KRO-NCRV, NPO 3