27-12

Onrust in Animatieland

Bijzonder nieuws van ver weg

In de wereld van animatiefiguren en pratende poppen is het onrustig. Zo is de stemacteur van Kermit de Kikker (Steve Whitmire) ontslagen en Winnie de Poeh in de ban gedaan door China.

Ontslagen
Whitmire, die 27 jaar lang de stem insprak van de beroemde kikker, wordt door de Muppets Studio beschuldigd van ‘herhaaldelijk onaanvaardbaar gedrag op de werkvloer’. De acteur, die zelf de indruk heeft dat er een andere reden is voor het ontslag, hoopte een lange tijd dat Disney zou terugkomen op haar besluit. Dit mocht echter niet baten. Matt Vogel, die al werkt voor The Muppets, zal Whitmire vervangen.


Foto van Steve Whitmire (Credit: Tonya Wise/Invision/AP)

Illegale gelijkenis
Een ander animatiefiguur die het deze dagen moeilijk heeft is Winnie de Poeh. In China is de vriendelijke beer namelijk verbannen van het internet, evenals zijn vriendjes Tijgertje, Iejoor en Knorretje. Wie in China zoekt op ‘Little Bear Winnie’ krijgt sinds kort de melding: ‘Deze content is illegaal’. De vermoedelijke reden voor het verbod is de veelgemaakte gelijkenis tussen de Chinese president Xi Jinping en de liefelijke beer. Te danken aan een foto waarop hij samen met de toenmalige president Obama staat. Xi Jinping zou volgens Twitteraars op Winnie en Obama op tijgertje hebben geleken.

Censuur
In aanloop naar het jaarlijkse congres van de Communistische partij wil de regering dergelijke vergelijkingen de kop indrukken. Chinese internetgebruikers zijn inmiddels gewend geraakt aan de vele censuur in hun land en zeer creatief geworden in het omzeilen ervan.